Agris.cz - agrární portál

Čína je ochotna jednat o sporu kolem dovozu vína z EU

29. 7. 2013 | ČTK

Víkendové vyřešení sporu ohledně dovozu čínských solárních panelů do Evropy otevřelo cestu k dohodě o vývozu evropského vína do Číny. Evropský komisař pro obchod Karel De Gucht dnes uvedl, že představitelé Evropské unie a Číny se shodli na tom, že existuje prostor k jednání o vyřešení problémů kolem vína. 

Čína tento měsíc oficiálně zahájila vyšetřování, zda se evropská vína neprodávají na čínském trhu za dumpingové ceny. Tento krok přišel krátce poté, co EU v červnu uvalila antidumpingové clo na dovoz levných solárních panelů z Číny. Vyšetřování by mohlo vést k uvalení odvetných cel na import vína z Francie, Itálie a Španělska, napsala agentura Reuters. 

Tento víkend se Evropská komise a Čína dohodly na minimální ceně pro čínské solární panely. Dovozci čínských panelů tak nebudou muset od srpna platit vysoká antidumpingová cla, jak Brusel minulý měsíc stanovil. Evropští a čínští diplomaté předpokládají, že Čína nyní jako gesto dobré vůle vyšetřování dovozu evropského vína ukončí. 


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:05