Agris.cz - agrární portál

Výrobcům piva a limonád v červenci rostou proti loňsku prodeje

2. 8. 2013 | ČTK

Jihomoravští výrobci piva a limonád zažívají v červenci žně. Horké počasí je důvodem zvýšeného zájmu konzumentů, poptávku zvyšují jak obchody, tak například koupaliště. O celkově dobrém roku se však rozhoduje v jiných než prázdninových měsících, květen a červen byly slabé, vyplývá z ankety ČTK.  

"V červenci nám letos prodej rostl meziročně o devět procent a největší zájem je především z koupališť, kde odebírají sudovou limonádu. Zvýšený zájem je i o limonády ve skleněných a PET lahvích," řekl Petr Masopust ze znojemské firmy MONA Znojmo. Právě v tomto regionu je o tradiční sudovou žlutou limonádu zájem největší. Naopak prý poklesl prodej sirupů v maloobchodě.    

Masopust však upozornil, že o úspěšném roku pro výrobce limonád rozhodují dva měsíce před prázdninami a dva po nich. "Červenec i srpen totiž bývají většinou standardní s drobnými výkyvy. Letos byly květen a červen teplotně, a tedy i co se týče prodeje, podprůměrné," doplnil Masopust.    

Růst prodejů v letních měsících potvrzují i jihomoravské pivovary. "Počasí je vždy faktorem, který ovlivňuje poptávku po pivu a nealkoholických nápojích. Jsme rádi, že po chladném a dosti deštivém jaru konečně přišlo pořádné léto, díky němuž poptávka po našich produktech opět stoupá," uvedla mluvčí pivovaru Starobrno Kateřina Beute.    

Podle ní pivovar zaznamenal proti loňskému červenci nárůst poptávky o více než deset procent. "Zaznamenáváme zvýšený zájem především o naše nepasterizované sudové pivo, ale i o Starobrno Medium a Tradiční v maxilahvích," uvedla Beute.    

Růst prodejů zaznamenal i vyškovský pivovar. "Rovnoměrně je to dáno jak domácím trhem, tak exportem. Nejvíce se zvedá prodej ležáků, ale od poloviny června je velká poptávka i po našich beer mixech," uvedl vedoucí obchodu vyškovského pivovaru Roman Holoubek. Lidé podle něj vyhledávají zejména Beer mix colu s kapkou višně, která je bezalkoholová. "Musíme ji neustále doplňovat v regálech obchodů," dodal Holoubek.


Zdroj: ČTK, 2. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:49