Agris.cz - agrární portál

Klasnová: Toman slíbil personální změny v Lesích ČR

6. 8. 2013 | ČTK

Ministr zemědělství Miroslav Toman slíbil Věcem veřejným personální změny v Lesích ČR a dozorčí radě státní firmy. Měl by také řešit údajně předražené zakázky společnosti. ČTK to dnes řekla předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, která s Tomanem v pondělí jednala. VV se rozhodují, zda ve středu budou hlasovat pro úřednický kabinet. Jednání jejich poslaneckého klubu proto před polednem navštívil premiér Jiří Rusnok.    

"Ministr přislíbil revizi kontroverzní Dřevěné knihy a personální změny ve státním podniku i dozorčí radě. Předala jsem mu i dokumenty mapující například peníze vydávané z Lesů na externí právní služby - jen za tyto tři roky 500 milionů korun. Tedy měly by se řešit i předražené zakázky," řekla ČTK Klasnová.    

Podle mluvčí ministerstva zemědělství Dany Večeřové avizoval Toman již dříve, že nechává provést analýzu činnosti dozorčích rad podniků, které spadají do gesce jeho resortu. "Analýza se zaměří také na fungování podniků, veřejné zakázky a hospodaření podniků, mezi které patří i Lesy ČR. Na základě výsledků analýz ministr Toman přikročí ke konkrétním personálním změnám. Za hlavní prioritu považuje stabilitu podniků," sdělila ČTK Večeřová. Pokud jde o veřejné zakázky Lesů ČR, došlo podle ní ke snížení rozpočtu na právní služby na třetinu.    

Dřevěná kniha je dokument, který představil v závěru roku 2010 tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Zatímco obhájci materiálu argumentují, že podpořil zisky Lesů ČR a stabilizoval odvětví, kritici upozorňují na nedostatek dřeva pro malé místní zpracovatele a velký nárůst jeho ceny.    

Rusnok dorazil na jednání poslaneckého klubu VV čtvrt hodiny před polednem. Na dotazy novinářů neodpověděl a v doprovodu ochranky vstoupil do jedné ze sněmovních budov.    

Strana, která v dolní komoře Parlamentu disponuje 11 hlasy, na něj má zhruba dvě desítky požadavků. Patří mezi ně záruky, že dočasná vláda nerozhodne o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, podpoří nezávislé vyšetřování politických kauz nebo dohlédne na snížení nárůstu exekucí. VV také chtějí, aby kabinet zveřejňoval seznamy majetku, který stát vrací církvím v rámci majetkového vyrovnání.    

Některé z bodů již má Rusnokova vláda ve svém programovém prohlášení. Patří mezi ně třeba otázka Temelína. Pro úřednický kabinet platí, že by neměl činit strategická rozhodnutí. Vláda také plánuje zrušit sKarty.    

Po schůzce s premiérem by mohlo být známo, jak se VV k hlasování o důvěře pro jeho vládu postaví. Svůj postoj by dne měli zveřejnit i sociální demokraté a komunisté. Také s jejich poslanci bude Rusnok ve Sněmovně jednat. Komunisté o podpoře uvažují. Sociální demokracie má 54 poslanců, špičky strany se kvůli podpoře pro úřednický kabinet v posledních dnech přely.    

Podle místopředsedy ČSSD Milana Chovance by měl Rusnok vážit slova, pokud chce pro svůj kabinet získat podporu nejsilnější opoziční strany. Reagoval tak na slova ministerského předsedy, který v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes označil možnou budoucí vládu sociálních demokratů za "hvězdnou pěchotu". Chovanec přitom dosud byl pro vyslovení důvěry úřednické vládě. V pondělí v tomto duchu jako jeden z hejtmanů podpořil usnesení Asociace krajů ČR.    

Dnes se spolu sejdou také špičky bývalé koalice, aby se domluvily, jak budou při středečním hlasování o důvěře jejich poslanci postupovat.


Zdroj: ČTK, 6. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 08:44