Agris.cz - agrární portál

Krajské dožínky v Kroměříži představí folklor i poklady UNESCO

6. 8. 2013 | ČTK

Krajské dožínky, které se uskuteční v Kroměříži 23. a 24. srpna, nabídnou tradiční průvod se stovkami krojovaných účastníků, předání věnce hospodáři, vystoupení folklorních souborů a Slavnosti chleba. Nově dožínky začnou představovat folklor mikroregionů kraje, tradici zahájí Dolní Poolšaví. Návštěvníci uvidí také ukázky domácích i zahraničních pokladů UNESCO, řekl dnes ČTK ředitel pořádajícího Domu kultury Kroměříž Jiří Králík.    

Přehlídka folklorního umění mikroregionu Dolní Poolšaví se uskuteční v pátek. Její součástí bude od 17:00 také vernisáž starodávných krojů na arcibiskupském zámku doplněná ochutnávkou vína a místních specialit. Hlavní program nazvaný Vyšej nad oblaky začne na Velkém náměstí v 19:30. Představí nejlepší soubory mikroregionu, celkem asi 90 vystupujících. Závěr bude patřit letnímu kinu, projekci filmu O moravské zemi (1977), které se zúčastní i režisér Antonín Kachlík a herec Zdeněk Maryška.    

Druhou novinkou je dramaturgický cyklus, jehož cílem bude postupné představení pokladů nemateriálního dědictví UNESCO. "V současné době je na listině těchto pokladů 200 položek a většinu z nich naše odborná i laická veřejnost nezná," řekl Králík. Publikum v Kroměříži si tak při sobotním závěrečném galaprogramu bude moci poslechnout litevské sutartines (starobylé vícehlasé zpěvy), slovenskou fujaru, uvidí indonéské tance, valašský odzemek, jízdu králů i verbuňk. Zájemci se o nich budou moci více dozvědět i při odpolední prezentaci na zámku.    

Litevské sutartines se představí i na pátečním speciálním koncertě v kostele sv. Mořice a verbuňk bude k vidění i při pátečním galaprogramu Vyšej nad oblaky. Krajské dožínky se v Kroměříži konají posedmé, loni byl program poprvé rozložený do dvou dnů. Součástí akce je vyhlášení cen Regionální potravina a také dožínkový jarmark, který potrvá po oba dny.    

Na nádvoří zámku se uskuteční Slavnosti chleba, přehlídka pekařského umění kraje. "V loňském roce jsme nabídli ochutnávku 18 chlebů. V letošním roce očekáváme minimálně stejnou účast a přehlídku doplníme o ukázku vaření piva a workshop indonéského batiku," uvedl Králík. Pekaře ocení diváci i odborná porota. Zároveň bude v Sala Terreně zámku ochutnávka nejlepších oceněných potravin Zlínského kraje za rok 2013.    

Dožínky se v minulosti konávaly na přelomu srpna a září. Základní myšlenkou této lidové tradice bylo poděkovat za štědrou sklizeň a dary poskytnuté přírodou. Z posledního obilí se uvil dožínkový věnec, který se hospodáři předával se zprávou o ukončení žní. Teprve pak následovaly bujaré oslavy odehrávající se většinou na statku hospodáře, jehož povinností bylo radovánky zaplatit. Program slavností je na www.dk-kromeriz.cz.    

Jan Vondrášek 


Zdroj: ČTK, 6. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:15