Agris.cz - agrární portál

Francouzští farmáři rozbili 100.000 vajec na protest proti cenám

8. 8. 2013 | ČTK

Skupina francouzských farmářů se v noci na středu pustila do zuřivého rozbíjení desítek tisíc vajec na silnicích. Svým činem protestovali proti nízkým cenám - a v rozbíjení hodlají pokračovat, napsala dnes agentura AFP.    

"Více než 100.000 vajec bylo zničeno v Côtes-d'Armor na severozápadě země," řekl AFP mluvčí nejmenovaného spolku rozčílených farmářů. Maskovaní zemědělci roztloukli vejce nedaleko supermarketu Lidl a na kruhovém objezdu.    

"Budeme až do neděle ničit 100.000 vajec denně," dodal mluvčí s tím, že se protestní hnutí může dál radikalizovat "s nevyhnutelnými vedlejšími škodami", pokud úřady nesplní požadavky skupiny.    

Skupina protestujících především požaduje, aby byla celková produkce vajec ve Francii snížena o pět procent, což by pomohlo zvednout ceny.    

Chovatelé drůbeže ve Francii si už několik měsíců stěžují na nízké ceny vajec kvůli nadměrné produkci, což je problém, který trápí i další země Evropské unie. Tvrdí, že kvůli současným cenám nevydělávají dost, aby pokryli stoupající náklady na produkci nebo investice, které musejí udělat v rámci direktivy EU, jež vstoupila v platnost v lednu 2012 a nařizuje zlepšit podmínky chovu nosnic.


Zdroj: ČTK, 8. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 15:07