Agris.cz - agrární portál

Povodně zničily v Česku úrodu na 200 hektarech chmele

11. 8. 2013 | ČTK

Červnové povodně zničily v Česku úrodu chmele na 230 hektarech tak, že na nich pěstitelé nejspíš vůbec nebudou sklízet. Celkem velká voda zasáhla 700 hektarů chmelnic. Škoda na úrodě, chmelnicích i materiálu je přibližně 90 milionů korun. Při dni otevřených dveří ve Chmelařském institutu ve Stekníku na Lounsku to řekl předseda Svazu pěstitelů chmele Bohumil Pázler.    

V České republice je zhruba 4339 hektarů chmelnic. Povodně na začátku června zasáhly asi 16 procent z nich. Některé byly zatopeny až do tří čtvrtin konstrukcí, největší škody byly u Úštěku a okolo řeky Ohře.   

Počasí pěstitelům chmele letos nepřálo. Pozdě podle nich začalo jaro, teploty i srážky byly podprůměrné i v dubnu. V květnu a červnu pak přišly silné deště, několikrát i přes 30 milimetrů srážek za den. Některé chmelnice zalila voda z rozvodněných řek, další poničil déšť.    

Vegetační zpoždění oproti předchozím letům bylo o týden až dva podle nadmořské výšky. Řada chmelnic to v červenci díky teplému počasí dohnala, takže zpoždění nejspíš bude jen v řádu dnů, uvedl Pázler. Na 18 hektarech chmelnic na Žatecku a Rakovnicku se podle něj podepsaly i deště a kroupy z posledních dní.     


Zdroj: ČTK, 11. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 16:46