Agris.cz - agrární portál

Včelař: Ceny za kilo medu prudce neporostou

13. 8. 2013 | Denik.cz

Až o čtyřicet procent se snížila produkce medu u včel na Chebsku. Mohla za to zejména dlouhá zima a následně deštivé jaro.

Až o čtyřicet procent se snížila produkce medu u včel na Chebsku. Mohla za to zejména dlouhá zima a následně deštivé jaro. Podle včelařů to ale na cenu medu nebude mít dramatický dopad. Cena by se mohla zvýšit jen o několik korun. A jak včely snášejí vedro uplynulých dní? Na to odpověděl chebský včelař Václav Voříšek, Chebský deník mu totiž položil několik otázek.

Letos prý bude zhoršená produkce medu. Čím je to způsobeno?

V letošním roce zvláště jeho pozdní studené jaro a deště až do poloviny června zbrzdily tradiční rozvoj včelstev. I když příroda se vyvíjela v tradičním tempu, mělo to zásadní vliv na slabou jarní snůšku. Včely se později dostávaly do síly a velmi sporadicky se dostaly na hlavní zdroj jarní snůšky, a to řepku olejnou.

Může na vytváření medu nějakým způsobem mít vliv i sucho? Jak se včely s vedry obecně vyrovnávají?

Produkci medu extrémní sucho neovlivňuje, naopak, začaly medovat některé stromy, u kterých se tak děje jednou za deset let. A to jsou například jehličnany a jiné, takže lze konstatovat, že letní snůška byla bohatší než ta jarní. Extrémní teplo zatěžuje včely zvýšeným větráním úlů, kde udržují celoročně konstantní teplotu. S vodou nemají problémy, v přírodě si ji bez problému naleznou.

Může mít med vzhledem k vysokým teplotám nějaké zhoršené vlastnosti?

Extrémně vysoké teploty nemají vliv na zhoršené vlastnosti medu. Med ztrácí svoje vlastnosti až při teplotách nad 50° C.

O kolik procent se mohla celkově snížit produkce medu na Chebsku?

Letošní extrémní počasí, zvláště studené jaro, způsobilo sníženou produkci medu na Chebsku střízlivým odhadem o 30 až 40 procent.

Může vést toto suché počasí k rozmachu nějaké včelí nemoci? Nebo naopak bakterie a viry likviduje?

Suché počasí nemá negativní vliv na včelí nemoci. Ty jsou přítomné za každého počasí, zvláště včelí kleštík varoaa destruktor. Každý včelař se musí především ve svém zájmu, podle svých schopností vyrovnat s tímto cizopasníkem.

Porostou ceny medu v důsledku jeho slabé jarní tvorby?

Pochopitelně že snížená produkce medu má vliv na mírné zvýšení ceny medu u chovatelů včel. Vzestup cen není tak razantní, že by odrazoval zákazníky. Ceny za 1 kg medu se pohybují v rozmezí 100 až 130 Kč. Při této příležitosti si neodpustím aktuální skutečnost, jeden nejmenovaný chebský market nabízí zákazníkům v akci květový med za 40 Kč za 500 g a není o něj zájem. Srovná-li spotřebitel znalý medu vizuálně kvalitu tohoto nabízeného medu a medu přímo od včelaře, není se čemu divit. Lidé se už naučili kupovat med přímo od včelaře.

Autor: Jan Buriánek


Zdroj: Denik.cz, 13. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:17