Agris.cz - agrární portál

Na Zemi živitelce se představí 580 subjektů, méně než loni

14. 8. 2013 | ČTK

Na 40. ročníku agrosalonu Země živitelka se představí 580 vystavovatelů a obchodníků z 21 zemí, meziročně o desetinu méně. Na českobudějovickém výstavišti se akce bude konat od 29. srpna do 3. září. Zahájení se zúčastní prezident Miloš Zeman a ministr zemědělství Miroslav Toman, národních dožínek pak premiér Jiří Rusnok. Loňský ročník výstavy navštívilo 100.000 lidí. 

Podle ředitele Výstaviště České Budějovice Josefa Friedricha nemá kvůli ekonomické situaci řada menších firem finanční prostředky na účast. "Velcí hráči tam jsou i když s menší výstavní plochou," uvedl Friedrich. Podle něj vzrostl zájem o prezentaci ze strany slovenských a španělských firem. 

Největší český agrosalon prezentuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Na akci se kromě pěstitelů zemědělských plodin a chovatelů hospodářských zvířat a výrobců potravin představí také prodejci zemědělské techniky. Své stánky zde budou mít také rybáři, myslivci či zahradníci. 

"V posledních letech nabývá na veletrhu Země živitelka na významu potravinářská výroba, kde se propojuje linie: český výrobce - český zpracovatel - český distributor - český spotřebitel," uvedl Friedrich. 

Na veletrhu tak i v letošním ročníku zůstává prioritou prezentace regionálních potravin oceněných značkou kvality Regionální potravina a Klasa. Ministr zemědělství předá certifikáty kvality značky Klasa deseti výrobcům. Pro návštěvníky budou připraveny ochutnávky a prezentace potravin vyrobených v českých regionech, proběhne například kuchařská show televizního pořadu Kluci v akci, kteří připraví pokrmy z regionálních potravin. 

V rámci veletrhu se uskuteční soutěž Zlatý klas o nejlepší vystavený exponát, kterou vyhlašuje ministerstvo zemědělství nebo anketa Nejkrásnější kůň České republiky 2013. V sobotu 31. srpna pak mohou návštěvníci shlédnout dřevorubeckou show Stihl Timbersports Martina Komárka. Nebude chybět ani soutěž v pojídání párků na čas. 

Čtvrtek 29. srpna bude na výstavě dnem českých pekařů a cukrářů. Pátek bude na veletrhu dnem českého venkova a družstevním dnem. V sobotu proběhne slavnostní zahájení Národních dožínek. 

"Sklizeň překročila polovinu, takže sklizeno bude. Účast přislíbil předseda vlády Jiří Rusnok," dodal poradce prezidenta Agrární komory Jan Záhorka. Sobota je také vyhlášena dnem myslivosti. Zemědělská technika ovládne veletrh v pondělí 2. září. 


Zdroj: ČTK, 14. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 11:18