Agris.cz - agrární portál

Bernard opustí kategorii malých pivovarů, zaplatí více na daních

15. 8. 2013 | E15 on line

Rodinný pivovar Bernard letos uvaří zhruba 210 tisíc hektolitrů alkoholického piva, meziročně o devět procent více a vůbec nejvíce za dvacet let novodobé historie humpoleckého podniku. To ovšem znamená, že zaplatí vyšší daně.

Rekordní výstav s sebou přinese jednu zátěž. Bernard se už nevejde do kategorie „malý nezávislý pivovar“, do níž podle zákona patří výrobci piva s výstavem do 200 tisíc hektolitrů alkoholického piva. Letos tak zaplatí výrazně více na spotřební dani, jejíž výše je pro malé nezávislé pivovary od roku 1994 nižší.

„Na spotřební dani tak letos podle odhadu zaplatíme o sedm milionů korun více,“ uvedl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. O tuto částku se tak sníží 52,5 milionu korun. „Abychom si na těchto sedm milionů korun znovu vydělali, museli bychom uvařit a prodat 240 tisíchektolitrů alkoholického piva,“ dodal.

Sníženou spotřební daň u alkoholického piva pro malé nezávislé pivovary přitom před devatenácti lety prosadil především spolumajitel humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard, který tehdy stál v čele Českého svazu malých nezávislých pivovarů. „Neprosazovali jsme nižší daň, abychom ji platili navždy. Bez ní by ale v Česku malé pivovary nebyly a vařilo by se tady chuťově nevýrazné europivo,“ zdůraznil Bernard.

Spotřební daň vyměřená celní správou malým pivovarům v loňském roce činila 302,9 milionu korun. To představuje 6,4 procenta z celkově vyměřené částky 4,7 miliardy korun.


Zdroj: E15 on line, 15. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:42