Agris.cz - agrární portál

Hub je v Česku stále málo, rostou hlavně ve středních Čechách

15. 8. 2013 | Denik.cz

Houbám se v Česku už několik týdnů nedaří, nesvědčí jim suché počasí. Přeháňky v uplynulých dnech nebyly natolik silné, aby houby vybudily k velkému růstu, situace se ale přece jen trochu zlepšila. Nejvíce hub se dá najít ve středních Čechách a také na Českomoravské vrchovině, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

„Houby momentálně nelze nalézt všude, jen v omezených lokalitách. Téměř vůbec nejsou na Moravě a v jihozápadních Čechách," uvedl Landa. Příliš příznivá není ani předpověď počasí, která na víkend hlásí oteplení a žádné srážky. „Je ale třeba být optimisty, protože situace už o moc horší být nemůže, od minulého týdne se navíc přece jen trochu zlepšila," podotkl Landa.

Nejvíc nyní rostou hřiby. „Dají se najít například v Polabí, na Mladoboleslavsku nebo Nymbursku," řekl Landa. Rostou jedlé hřiby dubové, smrkové, kováře a suchohřiby, vyskytuje se ale i jedovatý hřib satan. Houbaři mohou při troše štěstí objevit i muchomůrky, holubinky nebo ryzce, nehojně rostou pečárky nebo bedly.

Autor: ČTK

Zdroj: Denik.cz, 15. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:57