Agris.cz - agrární portál

První vlaštovka: VLS požadují normu Tier 3

16. 8. 2013 | Silvarium

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. jako první subjekt na českém trhu zařadily do podmínek výběrového řízení podmínku pro dodavatele, ve které požadují, aby veškeré stroje (harvestory i forwardery) o výkonu 19 kW a vyšším, prostřednictvím kterých uchazeč prokazuje svou kvalifikaci,  splňovaly minimálně emisní normu EPA Tier 3 (EU Stage IIIA).

Divize Plumlov zařadila do tohoto výběrového řízení objem prací ve výši 80 300 m3 v letech 2014-2016.

Existuje celospolečenský požadavek daný směrnicemi EU na čistotu ovzduší. Je tedy  správné, když vlastník státního (veřejného) lesa v zadání prací požaduje, aby stroje dodavatele prací takovým legislativním omezením EU vyhověly. Očekávat může vyšší provozní spolehlivost strojů, která se projeví v rychlejší realizaci zakázky. Dodavatelé prací by tímto měli mít motivaci k investování do nových strojů s příznivějšími ekologickými parametry

Zkušenost zadavatelů prací je  bohužel i taková, že výběrová řízení často vyhrávají dodavatelé vybavení přestárlou technikou, která se vyznačuje častými prostoji. Kvůli nízké pořizovací ceně pak v mnoha případech deformují standardní ceny na trhu. Pro lesní hospodářství je tedy podmínka normy Tier 3A signálem, že by se do lesa a péče o les mohlo začít opět investovat. Podle předběžných odhadů by se do lesa nedostaly stroje starší šesti let.

Letošní veletrh Elmia Wood byl svědkem dalšího zpřísňování emisních limitů, kdy stávající norma EPA Tier 3 bude od 1. 1. 2014 nahrazena EPA Tier 4, která stanoví, že emise oxidů dusíku, bude snížena o dalších 80 procent, na téměř neměřitelnou úroveň (z 2,0 g/kWh (3) na 0,2 g/kWh (4). Cestou jsou dvě technologie SCR (Selective Catalytic Reduction) - selektivní katalytická redukce a EGR (Exhaust Gas Recirculation) - recirkulace výfukových plynů zpět do motoru. Všichni přední výrobci na tuto normu v dostatečném předstihu reagovali.

Oto Lasák


Zdroj: Silvarium, 16. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:27