Agris.cz - agrární portál

Státní Lesy dají externím právníkům dalších 170 milionů

16. 8. 2013 | Aktuálně.cz

Již na konci srpna chce státní podnik Lesy ČR rozhodnout o tom, které advokátní kanceláře získají zakázku v celkové hodnotě 170 milionů korun. Informaci přinesl deník E15 a připomněl, že Lesy ČR přitom zaměstnávají vlastní právníky.

Právní a také IT služby zadávané státním podnikem již delší dobu prověřuje policie. Ta dokonce letos v sídle lesnické firmy už dvakrát zasahovala. "Jen za poslední tři roky utratila firma za právní poradenství rovnou půl miliardu," upozorňuje list.

Nejvíce mají stát „právní služby strategického významu". Je na ně vyčleněna částka 65 milionů. Jak tuto formulaci chápat, mluvčí Lesů Zbyněk Boublík deníku E15 nevysvětlil. 

„Celou touto chystanou zakázkou Lesy ČR pouze dokumentují, že podezřelé transfery peněz vynakládaných na právní a IT služby mají velmi pevné kořeny bez ohledu na to, který ministr rezortu vládne," řekl bývalý šéf firmy, místopředseda Poslanecké sněmovny za TOP 09 Jiří Oliva.

Pochybnosti budí i poptávka po poradenství za 45 milionů korun, která souvisí s veřejnými zakázkami. I na tuto problematiku mají Lesy ČR speciální právní odbor. Každoročně  totiž vyhlašují stovky tendrů.

„Sporů řeší hodně a jejich počet roste. Předpokládám ale, že advokáty budou potřebovat jen na nejsložitější kauzy, tedy arbitráže a podobně," soudí David Ondráčka z Transparency International.

Dalších 45 milionů hodlají Lesy ČR zaplatit za služby pro občanské, obchodní, autorské a smluvní právo. Patnáct milionů pak mají stát běžné pracovní spory například s bývalými zaměstnanci.


Zdroj: Aktuálně.cz, 16. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 12:59