Agris.cz - agrární portál

Květinovou výstavu Flora Olomouc navštívilo opět na 30.000 lidí

19. 8. 2013 | ČTK

Letní etapu nejstarší a největší tuzemské výstavy květin Flora Olomouc, která vyvrcholila dnes odpoledne, navštívilo podle prvního odhadu pořadatelů na 30.000 lidí. Je to zhruba stejné množství jako loni, řekla dnes ČTK mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená. Na olomoucké výstaviště proudily davy lidí hned ve čtvrtek dopoledne, kdy byla výstava květin zahájena. Pavilony byly v obležení návštěvníků i dnes.

Na výstavu květin se do Olomouce přijeli podívat lidé ze všech koutů České republiky. "Mezi návštěvníky byl opět značný počet slovensky a polsky mluvících lidí. Zájem o letní výstavu určitě zvýšily i České dráhy speciálními zlevněnými jízdenkami pro návštěvníky," uvedla Studená. 

Letní etapy výstavy květin Flora a zahradnických trhů se letos zúčastnilo 250 vystavovatelů a prodejců z Česka, Polska a Slovenska. Hlavní expozici nazvanou Babiččina zahrada, která byla věnována bylinkám a mezi návštěvníky vzbudila největší zájem, připravilo Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero CZ. 

Například pěstitelé ze Šumperka se v Olomouci pochlubili nově registrovanou odrůdou kmínu kořenného, která je odolná vůči škůdcům. Součástí přehlídky byly i léčivé rostliny, bylinné čaje, sirupy, kořenící směsi, kosmetika či bylinné produkty pro zvířata. 

Výstavu květin Flora doprovodila floristická soutěž. Ke stému výročí narození českého vynálezce kontaktní čočky Otto Wichterleho se jejím tématem stala kytice pro zrakově postiženého člověka. Na letní Floře se představili také tuzemští zahrádkáři a školkaři, kteří vystavovali květiny vrcholícího léta, mezi něž patří gladioly, jiřiny, muškáty či růže. 

Organizátoři letní etapy výstavy se museli vypořádat s tím, že nemají k dispozici hlavní pavilon A, který je od začátku roku rekonstruován. Výstava byla proto přesunuta do pavilonů G a H. Letní zahradnické trhy se letos celé odehrály na venkovních plochách výstaviště. 


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:27