Agris.cz - agrární portál

Nejlepším výrobkem Libereckého kraje jsou bezlepkové loupáky

19. 8. 2013 | ČTK

Nejlepším potravinářským výrobkem Libereckého kraje se letos staly bezlepkové loupáky z Jizerských pekáren, které jsou určené k dopečení. Zvítězily v konkurenci další 54 produktů od 17 firem. ČTK o tom dnes informovala mluvčí krajského úřadu Květa Šírová. Pro Jizerské pekárny to není první vítězství v soutěži, která se letos uskutečnila už podesáté. Hlavní cenu si firma odnesla i v letech 2004, 2005 a 2009, a je tak nejúspěšnějším účastníkem.     

"Zájem o bezlepkové produkty rok od roku stoupá a také výrobků, které nabízíme, přibývá, v současné době jich máme bezmála 50. Jsou to nejen směsi pro přípravu chleba a dalšího pečiva, ale také sladké bezlepkové pečivo, dorty nebo těstoviny a také předpečený chléb," řekl ČTK jednatel Jizerských pekáren František Kuberka. Produkty určené lidem, kteří nesnášejí lepek, se podle něj na obratu společnosti podílejí zhruba z deseti procent.     

Loupáky vyhrály také kategorii potravin pro zvláštní výživu a v kategorii cukrářských výrobků bodovaly Jizerské pekárny zase s kávovým banánkem se šlehačkou. Ocenění je spojeno i s finanční odměnou, vítěz kategorie si odnese 20.000 korun, celkové vítězství oceňuje kraj tradičně 40.000 korunami. Jizerské pekárny tak získají 80.000 korun. Peníze jdou podle Kuberky většinou na dobročinné účely a ani letos tomu nebude jinak.     

Soutěž o výrobek roku vyhlašuje Liberecký kraj ve spolupráci s Regionální agrární radou. Přihlásit se mohou jenom výrobci se sídlem na území kraje. Hlavním cílem je upozornit na kvalitní výrobky zemědělských a potravinářských firem z regionu a propagovat je i za hranicemi kraje. Vítězové mají právo používat po dobu dvou let na oceněném výrobku značku "Výrobek Libereckého kraje".     

Označení Výrobek Libereckého kraje ponese od letošního roku i Bělská ořechovka - klobása s vlašskými ořechy od firmy Podkrkonošská uzenina, smetanové krémy zmrzlináře Heinricha Schwarzkopfa, horský chléb z Pekárny Tanvald nebo karamelová poleva Radky Mayerové. Porota ocenila také brusinkový nápoj z Moštovny Lažany, Medovinu společnosti Kitl, tmavou desítku z Pivovaru Rohozec, bio ovčí mléko od Josefa Pulíčka a vanilkový tvaroh z mlékárny Jiřího Vrkoslava.     

Ocenění firmy převezmou na krajských dožínkách, které se uskuteční 7. září v Brništi na Českolipsku.


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:16