Agris.cz - agrární portál

Zemědělci ze Zlínského kraje oslaví dožínky v Kroměříži

21. 8. 2013 | ČTK

Zemědělci ze Zlínského kraje oslaví o víkendu konec žní dožínkovou slavností. Uskuteční se tradičně v Kroměříži. Letošní sedmý ročník bude mít oproti minulým rokům rozšířený kulturní program, představí i dožínkové tradice jiných regionů a zemí. Vystoupí 20 krojovaných souborů a 600 účastníků, řekl ČTK předseda kroměřížské agrární komory Jan Hašek.     

Dvoudenní slavnosti začnou v pátek dožínkovým jarmarkem na Velkém náměstí. Na výstavišti Floria bude k vidění stará i nová zemědělská technika. Připraveny jsou také koncerty a prezentace mikroregionů.     

Hlavní sobotní program zahájí v 10:00 dožínkový průvod městem. Na zámku se budou konat Slavnosti chleba, vyhlašovat se budou také vítězové soutěže Regionální potravina za rok 2013. Lidé se budou moci v multimediální prezentaci seznámit s nemateriálním dědictvím UNESCO, například Jízdou králů, tancem verbuňkem či hrou na fujaru. Večer vystoupí zahraniční hosté ze Slovinska, Litvy, Indonésie či Maroka.     

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit.     

V kraji se dožínky vždy slaví v Kroměříži. "Kroměřížsko je obilnicí Zlínského kraje, jsou zde nejvyšší výnosy, největší zastoupení obilovin," podotkl Hašek. Letošní žně jsou v kraji již prakticky hotové, zbývá sklidit jen několik posledních desítek hektarů. Oproti loňskému roku, kdy zemědělce potrápil mráz a sucho, jsou výnosy výrazně vyšší.     

Dožínky se budou slavit také ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Návštěvníci uvidí některá dnes již zapomenutá řemesla spojená s provozem hospodářské usedlosti, například výrobu zemědělského nářadí, pletení ošatek a jiných výrobků ze slámy i výrobu a zdobení dožínkových věnců. Předvádět se bude také mlácení obilí cepy, které se dělalo zejména v zimě. Lidé budou moci ochutnat i sváteční koláče a sladkou prosnou kaši, která bývala běžným jídlem ženců. 


Zdroj: ČTK, 21. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:03