Agris.cz - agrární portál

Schodek agrárního obchodu v pololetí dosáhl 10,8 mld.Kč jako loni

22. 8. 2013 | ČTK

Schodek agrárního zahraničního obchodu České republky v prvním pololetí letošního roku dosáhl 10,8 miliardy korun, a zůstal tak na loňské úrovni. Více než ze 70 procent se na něm podílelo záporné saldo obchodování s masem a droby, přestože se meziročně mírně snížilo. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR.    

Od začátku roku do konce června bylo do Česka dovezeno zemědělských komodit, potravin, nápojů a tabákových výrobků za 85,8 miliardy Kč, což bylo o 3,5 miliardy více než loni. Srovnatelně vzrostl také agrární vývoz, jehož hodnota dosáhla 75 miliard korun.    

Deficit obchodu s masem a droby se snížil zhruba o 250 milionů na 7,67 miliardy Kč, přesto představoval 71 procent celkového schodku. "Podle mého názoru to souvisí se zastavením propadu stavů hlavních hospodářských zvířat, v tomto případě prasat," řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba. "Z hlediska dovozů jsme snad už dosáhli dna a bude se to nepatrně obracet," podotkl Veleba. Tuzemská výroba masa z dlouhodobého hlediska klesá, domácí spotřeba se přitom v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je tak čím dál více nahrazován dovozem.    

Záporné saldo obchodu se zeleninou se meziorčně prohloubilo o 15 procent na pět miliard korun. O více než 100 milionů na 4,8 miliardy Kč vzrostl schodek obchodování s ovocem a ořechy.    

Naopak o 60 procent na 2,9 miliardy vzrostl přebytek zahraničního obchodu s mlékem, vejci a medem, což podle Veleby souvisí s rostoucí světovou poptávkou po mléku a mléčných výrobcích i meziročně vyššími cenami mléka.    

Takřka miliardové zlepšení na 2,8 miliardy Kč nastalo u tabáku a výrobků z něj. Loni schodkový obchod s nápoji a lihovinami se z loňských minus 400 milionů Kč dostal do kladných 130 milionů Kč.    

Za celý loňský rok schodek agrárního zahraničního obchodu dosáhl 24,9 miliardy korun, když se meziročně snížil o třetinu z historicky nejhorších více než 36 miliard Kč v roce 2011. K výraznému zlepšení bilance přispěl hlavně vysoký vývoz obilí a olejnin z dobré sklizně v roce 2011, jemuž nahrály také pro pěstitele příznivé ceny komodit.    

Podle Veleby se saldo agrárního zahraničního obchodu ve druhé polovině roku oproti loňsku patrně mírně sníži v důsledku očekávané dobré sklizně obilí a následného zvýšeného vývozu této komodity. Letos se očekává také rekordní úroda řepky. "To, co se tady nezpracuje se vyveze," poznamenal Veleba.    

Čeští zemědělci a potravináři dlouhodobě upozorňují na to, že se ze země vyváží především nezpracovaná surovina a dováží hotové výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Většinou politiků léta opomíjená problematika potravinová soběstačnosti se spolu s kvalitou potravin stává v poslední době také důležitým politickým tématem.    

Potravinová soběstačnost Česka se dlouhodobě snižuje, pokles zrychlil po vstupu země do EU. Jde hlavně o živočišné komodity, jejichž výroba stále klesá. Tuzemská produkce nedokáže naplnit ani spotřebu ovoce mírného pásu, zeleniny, brambor či vajec. Do země se ve velkém dováží i řada komodit, které se v Česku vždy historicky pěstovaly.    

Zvýšení potravinové soběstačnosti je jedním z cílů strategie pro české zemědělství a potravinářství, kterou MZe představilo letos v lednu.


Zdroj: ČTK, 22. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 07:23