Agris.cz - agrární portál

Senát schválil úpravu splátek při prodeji státní půdy

22. 8. 2013 | ČTK

Senát schválil novelu zákona, která zemědělcům ponechává možnost splácet zemědělskou půdu nakoupenou od státu i v případě, že tuto půdu převedou na své přímé příbuzné nebo na firmy a družstva, v nichž působí. Novela ruší i minimální nájemné za státní zemědělskou půdu. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident republiky.    

Podle předkladatelů z řad poslanců v čele s bývalým ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS) je hlavním důvodem změny zákona ponechání možnosti splátek těm, kteří půdu koupili a ještě ji nesplatili. Půdu by směli prodat nebo převést na příbuzného v přímé řadě bez toho, aniž by zanikl splátkový kalendář.    

Splátkový kalendář by měl zůstat i v případech, kdy zemědělec převede půdu na firmu nebo družstvo, v nichž je společníkem. Podmínkou je, aby firma na půdě hospodařila. Zemědělec má jinak právo splácet nakoupenou půdu deset let, pokud by ji ale v této době prodal někomu jinému, musel by zbývající část kupní ceny doplatit ihned. Novela také stanoví, že v takovém případě stát neuplatní na půdu své předkupní právo.    

Součástí schválené novely je i ustanovení, které umožní obcím, aby získávaly zdarma pozemky určené pro bytovou výstavbu. Jde o stejný návrh, který Senát projednával jako samostatnou novelu zákona, ale poslanci tento návrh vtělili během projednávání do své novely. Podle zákona o SPÚ mohou obce dostávat od státu bezúplatně pozemky určené pro veřejně prospěšné stavby nebo pro zeleň. U převodu pozemků, na nichž mají vzniknout stavby pro bydlení, se však podle senátorů změnily podmínky v zákoně a obce za ně musí platit. Někteří senátoři tvrdí, že to omezuje rozvoj obcí. Pokud by obec převedený pozemek nevyužila pro stavbu na bydlení nebo pro veřejně prospěšnou stavbu, musela by ho podle schváleného návrhu vrátit.


Zdroj: ČTK, 22. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:47