Agris.cz - agrární portál

Každý Čech sní ročně v průměru zhruba kilogram chipsů

22. 8. 2013 | ČTK

Každý Čech sní ročně v průměru zhruba kilogram bramborových lupínků neboli chipsů. Jejich největší výrobce v Česku Intersnack jich letos na trh z Choustníku na Táborsku dodá zhruba 11.000 tun. Podle nejrozšířenější teorie chipsy poprvé usmažil kuchař v USA před 160 lety. Od té doby jim výrobci dodali množství příchutí. Češi ale stále preferují původní slanou, řekl dnes ČTK člen představenstva společnosti Intersnack Martin Gajdolín.    

Značka Bohemia Chips, pod kterou bramborové lupínky společnost vyrábí, existuje na trhu od roku 1982. Tehdy se našlo pár podnikavých lidí, kteří vytvořili takzvanou přidruženou výrobu mezi JZD Choustník a státním podnikem Ovoce a zelenina. Vznikla tak první průmyslová výroba bramborových lupínků v tehdejším Československu. Linka měla kapacitu zhruba 200 kilogramů za hodinu.    

Pro výrobu kvalitní chipsů se musejí používat speciálně vyšlechtěné odrůdy brambor s vysokým obsahem škrobu a nízkým obsahem cukru. Musí mít také vhodné vlastnosti ke skladování. Nejpoužívanější jsou odrůdy Saturna, Lady Claire a z raných odrůd potom především Lady Rosetta. Sadbu, původem z Německa, Belgie a Nizozemska, Intersnack dodává svým zhruba 20 dodavatelům brambor.    

Na výrobu kilogramu chipsů je třeba bezmála čtyř kilogramů brambor. Ročně jich v Choustníku zpracují zhruba 45.000 tun. Je v nich zhruba 24 procent sušiny a zbytek obsahu tvoří voda. Ta se při fritování odpaří a částečně je nahrazena tukem. Lupínky z Choustníku ho mají 35 až 36 procent. Smaží se ve směsi čerstvého slunečnicového a palmového oleje. Neobsahují žádné konzervační látky ani barviva.    

Chipsy se vyrábějí v několika různých řezech - mohou být tenké nebo silnější, vroubkované nebo hladké. Letošní novinkou jsou třeba Bohemia Farmářské chipsy, které po svém obvodu mají větší podíl slupek. Na obalu najdou konzumenti jméno farmáře a místo původu brambor. Úspěšně se prodává také další novinka - Bohemia chips grilované masíčko. Z nejrůznějších příchutí je ale v Česku největší zájem o klasické solené lupínky, a to o tloušťce až 1,8 milimetru, což ve světě nemá obdoby. V Německu dávají přednost slaboučkým lupínkům paprikovým a v Maďarsku chipsům s příchutí bylinek a sýru.    

Nadměrná konzumace chipsů zvyšuje rizika obezity, onemocnění srdce či cukrovky. V Choustníku se proto snaží omezovat nasycené tuky a nahrazovat je nenasycenými mastnými kyselinami. Do zařízení, která napomáhají zvyšovat kvalitu parametrů výrobků a procesů výroby, za pět let investovali 50 milionů korun.    

Obrat společnosti Intersnack loni dosáhl zhruba 1,5 miliardy korun. Má dva výrobní závody, kromě Choustníku v Hradci Králové, kde se vyrábí především slané tyčinky a křupky. Choustník zásobuje chipsy také slovenský a maďarský trh, kde mateřská společnost Intersnack Group se sídlem v Düsseldorfu jejich výrobu zrušila.    

Jaroslava Mikešová 


Zdroj: ČTK, 22. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 00:55