Agris.cz - agrární portál

Skupině Ahold ve druhém čtvrtletí stoupl provozní zisk i tržby

23. 8. 2013 | ČTK

Nizozemské maloobchodní skupině Ahold ve druhém čtvrtletí stoupl provozní zisk o čtyři procenta na 338 milionů eur (8,7 miliardy Kč). Překonal tak odhady analytiků. Firmě, která má obchody i v České republice, pomohly nižší náklady a lepší smlouvy s dodavateli. Tržby činily 7,8 miliardy eur (200,8 miliardy Kč), což je po přepočítání na stálé směnné kurzy nárůst o tři procenta. V ČR a na Slovensku ale čisté tržby klesly jak za čtvrtletí, tak za pololetí.    

Provozní zisk EBIT je vyjádřen bez jednorázových položek. Analytici v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že Ahold za čtvrtletí vydělá 320 milionů eur.    

Čistý příjem skupiny se ale o více než 17 procent snížil a dosáhl 206 milionů eur. Výkonný ředitel Dick Boer uvedl, že ke snížení zisku přispěl také letošní prodej akcií skandinávské skupiny ICA za 20 miliard švédských korun (asi 59,2 miliardy Kč).    

Společnost ve čtvrtletí zaznamenala vyšší tržby v USA i v Nizozemsku, tedy na trzích, které patří k jejím největším. Očekává ale, že zákazníci se budou v současné ekonomické situaci dál zaměřovat na levnější nákupy, a z hlediska prognózy celkových letošních hospodářských výsledků tak zůstává opatrná.    

Na trzích v České republice a na Slovensku Aholdu klesly tržby za druhé čtvrtletí i za celé pololetí. Za kvartál čisté tržby dosáhly 367 milionů eur (asi 9,4 miliardy Kč), což je při přepočítání na stálé směnné kurzy pokles o 3,4 procenta. Za první polovinu čisté tržby klesly o 3,1 procenta na 849 milionů eur.    

Ahold sdělil, že v České republice se mu i přes obtížnou situaci na trhu podařilo ve čtvrtletí udržet tržní podíl a zvýšit provozní marži. Podle šéfa Aholdu pro ČR a Slovensko Jespera Lauridsena skupina podíl zvýšila, aniž by na rozdíl od konkurence otevřela nové prodejny.


Zdroj: ČTK, 23. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:48