Agris.cz - agrární portál

Středočeský kraj bude od září dotovat vznik nebo opravu vinic

27. 8. 2013 | ČTK

Středočeský kraj bude od září v rámci nového středočeského vinařského fondu dotovat vznik nových a revitalizaci starých vinic ve středních Čechách. Žadatelé mohou dostat dotaci až půl milionu korun, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD). 

"Vinařský fond se na základě rozhodnutí rady stal součástí Fondu životního prostředí a zemědělství, který se bude vypisovat v září. Jednotlivé fyzické a právnické osoby mohou získat dotaci až 500.000 korun," řekl ČTK Semerád. Dotace bude kraj poskytovat do konce roku.

Středočeský kraj se soukromým investorem asktuálně pracuje na obnově nejstarší vinice v Čechách v obci Dřísy na Mělnicku. Ta by se měla otevřít v září. Revitalizaci vinice za zhruba dva miliony korun zaplatí vinař z Kutné Hory, kraj s ním následně bude spolupracovat na propagaci. 

Vinici v obci Dřísy podle pověsti založila kněžna Ludmila v počátcích vlády Přemyslovců. Vinice se od nepaměti nazývala vinicí svatého Václava a díky poloze obrácené k jihu a kvalitní půdě prý rodila po staletí vynikající víno. V roce 1818 byla zrušena a dále nebyla udržována. 


Zdroj: ČTK, 27. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:38