Agris.cz - agrární portál

Bohemia Sekt očekává letos sklizeň mírně nad dlouhodobým průměrem

30. 8. 2013 | ČTK

Objem sklizně hroznů v úrovni dlouhodobého průměru, zřejmě lehce nad ním, očekává letos skupina Bohemia Sekt, největší výrobce vín v Česku. Předpokládá, že zpracuje minimálně 8,5 milionu kilogramů hroznů, zhruba o tři miliony kilogramů více než loni. Z toho téměř jedna třetina bude z vlastních vinic. Další hrozny navíc zpracují pro firmu její smluvní partneři, řekl dnes ČTK jednatel a ředitel společnosti Ondřej Beránek. 

"Po několika podprůměrných letech bychom ale potřebovali několik nadprůměrných sklizní za sebou," uvedl. Letošní počasí je podle Beránka jako na houpačce. "Napřed pozdní nástup jara, pak vysoké teploty a velmi rychlý růst révy. Poté ochlazení a opět prudké oteplení plus sucho v letních měsících," uvedl. Současné chladnější a deštivé počasí ale přispěje ke kvalitě letošních hroznů spíše pozitivně. 

První hrozny nejranějších odrůd už se podle Beránka začaly sbírat, ale naplno se vinobraní rozjede mezi 10. až 12. zářím. 

Skupina Bohemia Sekt loni prodala téměř 24 milionů lahví vín, sektů a lihovin, stejně jako v roce 2011. Ztráty z prodejů lihovin, které se kvůli prohibici propadly v objemech o pětinu, kompenzovala vyšším prodejem tichých vín. Podnik loni prodal 11,5 milionu lahví sektů a šumivých nápojů, stejně jako o rok dříve. Tichých vín uplatnil na trhu 9,4 milionu lahví, což byl čtyřprocentní nárůst, v tuzemsku šestiprocentní. 

Firma se nadále profiluje v produktech středního a vyššího cenového segmentu. "V tichých vínech se zaměřujeme téměř výhradně na moravská odrůdová vína," uvedl Beránek. 

Celkové loňské tržby skupiny byly shodné s rokem 2011, tedy 1,4 miliardy korun. Konsolidovaný čistý zisk skupiny vzrostl meziročně o 13 procent na loňských 191 milionů korun. "Podařilo se nám to právě díky našemu růstu v kategorii tichých vín," vysvětlil Beránek. Roční investice podniku se dlouhodobě pohybují mezi 30 až 40 miliony korun. Asi polovina sumy směřuje v posledních letech do restrukturalizace a nové výsadby vinic, zbytek do výrobní technologie v sedmi firmách. 


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:23