Agris.cz - agrární portál

Tavené sýry jsou vyhovující

3. 9. 2013 | SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila mimořádnou kontrolní akci se zaměřením na jakost tavených sýrů s cílem zkontrolovat, zda při prodeji nedochází ke klamání spotřebitele nebo porušování jakosti. 

Kontroly byly provedeny v několika obchodních řetězcích. V rámci akce bylo odebráno celkem 20 vzorků tavených sýrů. Kontroly se zaměřily na vyhledání výrobků, u kterých byly již v minulosti zaznamenány nedostatky, ale také na výrobky privátních značek zvolených obchodních řetězců. Z hodnocených vzorků bylo 9 tuzemských, jeden ze třetí země (Izrael) a 10 ze zemí Společenství. U všech vzorků byly provedeny tyto analýzy v laboratořích SZPI:

* Profil triacylglycerolů (zahrnují přítomnost rostlinného tuku);

* Tuk mléčný;

* Tuk rostlinný.

U vzorků bylo také namátkou provedeno senzorické hodnocení barvy, vůně, chuti, vzhledu, konzistence, plísní okem viditelných, mikrobiální změny a stavu obalu. 

Všechny hodnocené vzorky vyhověly ve všech sledovaných znacích. Výsledky ukázaly, že jakost tavených sýrů, včetně privátních značek, uváděných do oběhu v řetězcích byla více než dobrá, a ani v jednom případě nedošlo ke klamání spotřebitele nebo porušování jakosti. 

Celkový přehled odebraných vzorků je uveden v příloze této zprávy. 

Nepotvrdila se tak skutečnost roku 2012, kdy bylo laboratorně vyhodnoceno celkem 9 tavených sýrů jako nevyhovující z hlediska obsahu mléčného tuku a zároveň z hlediska profilu triacylglycerolů, který neodpovídal mléčnému tuku.

Zpracoval: Martin Štoll              

Související dokumenty

[Přehled analyzovaných vzorků]                        

Velikost souboru: 23,0 KB, formát: docx


Zdroj: SZPI, 3. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:02