Agris.cz - agrární portál

Jihomoravský kraj dotuje monitoring moru včelího plůdku

3. 9. 2013 | ČTK

Jihomoravský kraj letos opět pomůže včelařům s monitoringem moru včelího plůdku. Jde již o šestou etapu výzkumu, tentokrát za 300.000 korun, uvedl kraj v tiskové zprávě. Díky této iniciativě ve spolupráci s Krajskou veterinární správou (KVS) se podařilo mor v posledních letech výrazně eliminovat, řekl ČTK Bohumil Pantůček, který se věnoval včelám na KVS od roku 2004 až do loňska, než odešel do důchodu.     

"Od doby, kdy se začal plošný monitoring dělat, je zřejmá výrazně sestupná tendence napadených včelstev. Loni už jsme zaznamenali v kraji pouze tři případy, letos dva a u dalších dvou včelstev je zatím podezření," řekl Pantůček, který je zároveň členem výboru Svazu včelařů.     

Během monitoringu odeberou odborníci v zimě 700 vzorků v rizikových oblastech, což jsou místa, kde byla dříve ohniska, a pohraničí. "V letech 2008 až 2010 jsme tak plošně zkontrolovali celý kraj a v rámci možností jsme našli všechna ohniska," řekl Pantůček.     

Včelaři sice mají povinnost hlásit, pokud mají na mor podezření, jenže někdy to nemusejí poznat a někdy raději nic nehlásí. "Bojí se, že na nich bude jakési stigma, že se včelami špatně pracují. Ani hlášení včelařů však nemusí rozšíření choroby zabránit. Proto jsme velmi rádi, že kraj pochopil vážnost situace a i v době napjatého rozpočtu našel peníze na plošné vyšetření včelstev. Díky plošné prevenci lze šíření moru zastavit nebo utlumit," řekl včelař a jednatel Základní organizace Miroslavské Knínice Petr Příkazský.     

Definitivně však včelí mor vymýtit nelze, přestože se zasažená včelstva v místě nálezu musí kompletně spálit. Spory totiž dokážou přežívat na různých místech desítky let. "Za rozšiřování nákazy mohou dvě věci. Nedodržování zásad prevence u včelařů a nedostatečná prevence při přemísťování včelstev. A za druhé nedostatečná ochrana při přemísťování. V rámci kraje není potřeba včelstvo ani vyšetřit," řekl Pantůček.     

Obává se však, že případy moru se zase zvýší, protože od letoška se nemusí při nálezu moru, pokud je promořeno méně než 15 procent včelstva, likvidovat všechna včelstva na stanovišti, ale jen ta zasažená. "Je to velmi riskantní přístup," zdůraznil Pantůček.     

Příkazský zdůraznil, že dostatek zdravých včel má z 90 procent přínos pro opylování, tedy pro zemědělce, a pouze z 10 procent pro včelaře. Na jižní Moravě je zhruba 12.000 stanovišť včelstev, přičemž průměrně na jedno stanoviště připadá osm včelstev.     

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 20:41