Agris.cz - agrární portál

Podzimní slavnosti na Vysočině budou věnovány tradičním bramborám

5. 9. 2013 | ČTK

Podzimní slavnosti na Vysočině připomenou tradiční plodinu kraje - brambory. Lidé budou moci ochutnat brambory z právě zahajované letošní sklizně, tradiční bramborové pokrmy i speciality z brambor, třeba bramborový tatarák. K letitým akcím, mezi něž patří třebíčské Bramborobraní a havlíčkobrodské Bramborářské dny, se letos poprvé přidají Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem.

Bystřické Slavnosti brambor začnou v sobotu 21. září na farmě Eden a potrvají celý víkend. První ročník bude spojen se zahájením přestavby tohoto bývalého statku Mitrovských na velké turistické centrum. Slavnosti zaměřené hlavně na gastronomii by se ale měly stát tradicí, řekl ČTK manažer akce Pavel Pichler. Návštěvníci budou ochutnávat desítky bramborových specialit - kromě tataráku třeba i gratinované brambory a plněné bramborové knedlíky. Ke vstupence dostanou bramborovou polévku a kuchařku.

Třebíčské Bramborobraní bude letos popatnácté, odehraje se 14. září. Nabídne vystoupení řady folklorních souborů a bramborové speciality, součástí je soutěž o největší bramboru. Odpoledne budou třebíčští radní na Karlově náměstí podávat bramboračku. "Což je osvědčená záležitost. Loni jsme polévky vařili kolem 150 litrů," řekla Jana Kutílková z městského kulturního střediska. Bramborobraní bylo původně hlavně představením regionálních pěstitelů a prodejců brambor, ale vzhledem k úbytku bramborových polí na Třebíčsku tento účel časem vymizel.

Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě pořádá Ústřední bramborářský svaz ČR. Konají se v době, kdy už zemědělci se sklízením brambor zpravidla končí. Letošní 23. ročník bude od 10. do 12. října. Kromě semináře, na němž pěstitelé z celé republiky zhodnotí poslední úrodu, se uskuteční výstava odrůd brambor a soutěže pro školy a veřejnost. Tajemník svazu Josef Králíček by byl rád, kdyby akcí zaměřených na brambory přibývalo. "Každá prezentace je dobrá," řekl.

O týden později zamíří bramboráři do Přibyslavi. Soutěž velkých i drobných pěstitelů spojená s ochutnávkou nejlepších bramborových odrůd je součástí tamní podzimní výstavy. Ve sklepeních pod radnicí se bude konat od 19. do 21. října.


Zdroj: ČTK, 5. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:13