Agris.cz - agrární portál

Moštování je letos ohroženo z důvodu nedostatku jablek

5. 9. 2013 | Denik.cz

Zahrádkáři z domažlického regionu pomalu otvírají moštárny. Sezonu nevidí dobře.

Bude co moštovat? Tuto otázku si kladou zahrádkáři i milovníci jablečného moku. Viníkem je letošní velmi slabá úroda jablek.

„Tady u nás je velká bída. Existují však lokality, třeba na Chudenicku, kde je jablek i letos dost. Jsou tam výborné podmínky pro pěstování ovoce. Už se mě ptali lidé z těchto míst, kdy začneme moštovat, že mají tolik jablek, že neví, co s nimi,“ říká předseda územního sdružení ČZS v Domažlicích Alexandr Kubáček.

Oproti loňskému roku urodily jabloně sotva pětinu.„Když už nějaká jablka jsou, pak drobná. Taková jsou ale na moštování dokonalá, protože jdou dobře krouhat. Nejlepší mošt je ze směsi jablek. Některá jsou totiž moc sladká, jiná naopak kyselá. Když se smíchají, je mošt výborný. Pokud se k jablkům přidají hrušky, je to přímo lahůdka. Myslíme si, že lidé letos budou hodně přidávat hrušky, protože těch se letos oproti jiným rokům urodilo hodně,“ dodal Kubáček s tím, že horšovskotýnští zahrádkáři otevřou moštárnu zhruba v druhé polovině září.

Už tento pátek, 7. září, zahajují moštování holýšovští zahrádkáři.„Snad se někomu v té letošní bídě urodilo. Nějaký čas v moštárně vydržíme, budeme tu sedět, čekat a doufat, že někdo přijde,“ říká Jaroslav Hablovec.

Kolovečtí zahrádkáři začnou moštovat o týden později, 14. září. I oni to letos vidí černě.„Úroda je slabá. Nějaká jablka rostou kolem silnic, ale na zahradách není celkem nic.  Moštování zahájíme a uvidíme,“ řekl předseda kolovečských zahrádkářů František Kubr s tím, že vloni se v moštárně nezastavili a moštovali od rána do večera.

Snad jedinými, kterým se letošní neúroda jablek hodí, jsou zahrádkáři z Chodské Lhoty. „Ovoce zaschlo a spadalo. Na stromech ho zbylo tak málo, že bychom ho měli zmoštováno za dva dny, a to vlastně nemá cenu. My letos opravujeme lomeček a moštárna nám slouží jako skladiště. Kdybychom měli kvůli dvěma dnům všechno vystěhovat, byla by to spousta práce a výsledek žádný,“ říká Antonín Pesl.

Možná, že se chodskolhotští zahrádkáři velkému stěhování stejně nevyhnou, protože jsou jedinou moštárnou v okolí, která už po dva roky moštuje červenou řepu.

"Štáva z červené řepy je zdravá a lidé ji mají rádi. Pokud bude i letos zájem, jsme ochotni moštárnu spustit. Mošt z červené řepy děláme pouze my, protože máme nový lis, který to dokáže,“ dodává Pesl.

Autor: Helena Bauerová


Zdroj: Denik.cz, 5. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:25