Agris.cz - agrární portál

Na festivalu jídla Foodparade bodoval vojenský guláš

9. 9. 2013 | ČTK

Na gastronomický festival Foodparade v pražské Troji dorazilo za víkend asi 8000 lidí. Největší úspěch měl guláš a čaj z jehličí podávané ve vojenské polní kuchyni, které se první den vyprodaly za 20 minut. ČTK to řekl organizátor festivalu Roman Krška. Návštěvníci mohli ochutnat také molekulární kuchyni, hmyz nebo se v kurzu naučit připravovat suši.

Festival nabídl 65 stánků a restaurací s českou a světovou kuchyní, ale také s delikatesami jako oleje, sušená šunka, paštiky či ručně dělané pralinky. Podle Kršky se největší fronty tvořily před barem s burgery nebo před vozem, v němž kuchaři připravovali například steaky. Úspěch měly ale i stánky s různými druhy asijských kari, nudlí a omáček. Specialitou letošního ročníku byla vojenská polní kuchyně. "V sobotu se do dvaceti minut vyprodalo všechno, 200 porcí," uvedl Krška. Lidé si tam mohli prohlédnout také balíčky s instantním jídlem pro vojáky, obsahující polévky, nápoj, hlavní jídlo a pudink. Polské delikatesy pak nabídly jesetera v omáčce z raků, britské velvyslanectví zase třeba tradiční sušenky.

Velký zájem byl také o hmyzí speciality. Kromě přednášky o jedlém hmyzu byla pro zájemce připravena i ochutnávka moučných červů nebo cvrčků na másle. Novinkou letošního roku byla také soutěž pro amatérské kuchaře.

Gastronomické festivaly se těší rok od roku větší oblibě, kromě akcí prezentujících vysokou gastronomii za lidové ceny se na mnoha místech země pořádají slavnosti zaměřené třeba jen na jednu surovinu, například česnek nebo švestky.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:08