Agris.cz - agrární portál

Vitamin B4 povolen jako přídatná látka do krmiv

9. 9. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Evropský úřad pro bezpečnost potravin povolil používání cholinchloridu jako přídatné látky do krmiv.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Cholinchlorid je dále povolen jako přídatná látka do krmiv pro všechny druhy zvířat. Jak Evropská komise koncem srpna oznámila, je tato látka označovaná také jako vitamin B4 zařazena do kategorie přídatných látek „přídatné látky pro výživové a fyziologické účely“ a funkční skupiny „vitaminy, provitaminy a chemicky definované látky s podobnými účinky“.

Cholinchlorid byl jako přídatná látka povolen již podle směrnice EU z roku 1970, musel však být v souvislosti s nařízením EU o přídatných látkách ve výživě zvířat v roce 2003 nově hodnocen na základě podání příslušné žádosti. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potom ve svém odborném posudku ze srpna 2011 dospěl k závěru, že cholinchlorid nemá za navrhovaných podmínek použití škodlivé účinky na zdraví zvířat, z čehož vyplývá, že nepředstavuje žádné další riziko pro životní prostředí. EFSA kromě toho uvedla, že obavy o bezpečnost uživatele jsou bezpředmětné, pokud jsou učiněna vhodná ochranná opatření. Zvláštní předpisy pro kontrolu dodávání na trh proto EFSA nepovažuje za nutné.

Krmiva s obsahem těchto látek, která byla vyrobena a označena ještě podle starých ustanovení, se mohou podle textu nařízení uvádět do oběhu a používat až do vyčerpání zásob. Nařízení vstoupí v platnost v polovině září 2013. Do 11. března 2014 se smí vyrábět podle starých ustanovení a povinností o označování. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Schwein-News-Schwein-Vitamin-B4-ist-als-Futterzusatzstoff-erlaubt-1231365.html

Příloha:  

COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) No 795/2013 

of 21 August 2013 concerning the authorisation of choline chloride as a feed additive for all animal species 


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 9. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:04