Agris.cz - agrární portál

Slováci poprvé zveřejnili údaje o prodeji potravin domácí výroby

9. 9. 2013 | ČTK

Několik velkých obchodních řetězců na Slovensku prodává méně než polovinu potravin domácí produkce. Vyplývá to z údajů slovenského ministerstva zemědělství, které poprvé zveřejnilo seznam s údaji o podílu slovenských potravin na tržbách podnikatelů. Podle odborníků i medií ale tyto informace nemají pro zákazníky velkou vypovídající hodnotu. 

Zveřejňování údajů o zastoupení slovenských potravinářských produktů na tržbách prodejců potravin s ročním obratem alespoň deset milionů eur (257 milionů korun) zavedla novela zákona o potravinách, která v zemi platí od dubna. Podnikatelé musejí data nahlašovat státu a seznam sestavený ministerstvem zemědělství zveřejnit na svém webu a v prodejnách. Zveřejňování podobných informací v České republice už dříve požadovala Potravinářská komora, která se inspirovala právě zmiňovanou slovenskou právní úpravou. 

Z prvního slovenského žebříčku vyplývá, že například v obchodních sítích Tesco a Billa podíl slovenských potravin na jejich celkovém obratu s potravinami nedosáhl ani poloviny. Nejhůře dopadl diskontní řetězec Lidl, jenž prodal jen 17 procent potravin ze Slovenska. Naopak víc než poloviční zastoupení měla domácí produkce potravin ve slovenských obchodních sítích Coop Jednota nebo CBA. Seznam dohromady čítá 61 firem. 

Potravinářská komora Slovenska podotkla, že seznam obsahuje pouze údaje o podílu slovenských potravin na obratu obchodů a nikoliv na sortimentu prodejen. "Pro spotřebitele tyto informace nemají vypovídající hodnotu," řekla šéfka komory Jarmila Halgašová. Komora sdružující potravináře si pravidelně objednává průzkumy, podle kterých zastoupení potravin domácí produkce na pultech obchodů kleslo pod hranici 50 procent. 

List Sme zase upozornil na nejasná pravidla ohledně označování původu výrobků. Za slovenský výrobek tak prý může být označen i produkt, který byl v zemi pod Tatrami pouze zabalen do slovenského obalu. 

Údaje o zastoupení slovenských potravin musely státu poskytnout nejen obchodníci, ale i někteří slovenští výrobci potravin, kteří mají podnikové prodejny. Tito potravináři se v seznamu umístili na předních příčkách. Tato skutečnost údajně jen zvýrazňuje mezery v zákoně, jenž měl podle původního záměru poskytnout zákazníkům přehled o podílu slovenských potravin v obchodních řetězcích. 


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 03:26