Agris.cz - agrární portál

Ve Francii zatkli osm lidí v aféře zaměňování druhů masa

10. 9. 2013 | ČTK

Francouzská policie dnes zatkla osm bývalých vedoucích pracovníků společnosti Spanghero. Učinila tak v rámci vyšetřování celoevropského skandálu, který začátkem roku vyvolal prodej koňského masa vydávaného za hovězí. Podle agentury AFP justice podezřívá zadržené z podvodu, padělání a lhaní.

Aféra s koňským masem se začátkem letošního roku objevila v Irsku a Velké Británii, kde se koňské našlo v hamburgerech a lasagních. Později se výrobky s nepřiznaným koňským masem našly i v Česku a dalších zemích. Aféra poškodila výrobce potravin, kterým kvůli poklesu zájmu spotřebitelů výrazně klesly tržby.

Paříž se při vyšetřování případu zaměřila na francouzskou společnost Spanghero, která byla dodavatelem koňského do lasagní prodávaných jako pokrm z hovězího masa. Ministr francouzské vlády v únoru usoudil, že firma mohla vědět, že nedodává hovězí, ale koňské. Proti tomu se ale vedení Spanghera hned ohradilo.

Společnost Spanghero, která byla významným ekonomickým subjektem v jihozápadní Francii, začala po skandálu ztrácet klienty a v červnu zanikla. Její provozy a podnikání převzali podle AFP noví majitelé pod názvem La Lauragaise.


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:30