Agris.cz - agrární portál

Veleba: Úroda brambor letos klesne meziročně o 15 procent

11. 9. 2013 | ČTK

Úroda brambor v letošním roce klesne meziročně o 15 procent. V rádiu Impuls to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle pondělního odhadu Českého statistického úřadu se úroda brambor sníží dokonce o téměř 24 procent na 505.162 tun. Současná spotřebitelská cena kilogramu brambor 15 až dvacet Kč je podle Veleby příliš vysoká a může ovlivnit jejich spotřebu.

Za poklesem úrody brambor je podle něj především deštivé počasí při sázení, červnové povodně a následná sucha. Nejhorší situace je prý na Vysočině, lepší je na západě Čech. V příštím roce by prý mohlo dojít k rozšíření pěstitelských ploch brambor, o podpoře bude jednat komora s ministerstvem zemědělství. 

Naopak se podle Veleby letos snižují ceny obilí, například potravinářské pšenice. "Pečivo by se nemělo zdražovat, je tu naopak prostor pro mírné snížení jeho ceny," uvedl. Letošní úroda obilovin sedm milionů tun je průměrná produkce, dodal. Jak upozornil, současná výkupní cena mléka v ČR 8,50 Kč za litr je nákladovou cenou farmářů, jde tedy o hranici, pod níž by se již nemělo jít. Hrozila by totiž redukce stavů dojnic. Připomněl v této souvislosti vyšší výkupní ceny mléka v okolních zemí, třeba v Německu či Rakousku. 

Předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček minulý týden řekl, že ceny mléčných výrobků v obchodech zřejmě porostou. Mlékárny očekávají, že bude pokračovat zdražování dodávek mléka od chovatelů krav až do příštího jara. Hlavními důvody růstu cen jsou celosvětově zvýšená poptávka po mlékárenských výrobcích a jejich rostoucí spotřeba.


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 08:25