Agris.cz - agrární portál

Plzeňská Firma JSG med vyváží zhruba pětinu produkce medu

11. 9. 2013 | ČTK

Pětinu roční produkce medu, která činí téměř 1000 tun, už vyváží plzeňská rodinná firma JSG med do Německa, Polska, Rumunska a na Slovensko. Podíl exportu podniku, který patří mezi pět největších obchodníků s medem v Česku, se trvale zvyšuje. Firma už půldruhého roku vyrábí také džemy z ovoce, které nyní tvoří čtvrtinu z téměř 70milionového obratu, řekla ČTK Gabriela Straková, spolumajitelka firmy, fungující na trhu přesně 20 let. 

A.s. JSG med se 30 zaměstnanci využívá už pět let bývalý areál keramičky Lasselsberger ve Staňkově, který předělala na potravinářský provoz a chce ho rozšiřovat. Začínala jako prodejce medu svého a přátel, nyní prodává kupovaný med od 2000 českých včelařů, od nejmenších po větší chovatele. Asi 60 procent tvoří dovozový multikvětový med z Latinské Ameriky, hlavně z Brazílie, Argentiny a Mexika, lesní ze Španělska a dále lipové a akátové medy z Rumunska a Maďarska. "Dovozový med z Latinské Ameriky nakupujeme od renomovaných německých firem, které zajistí jeho testování z hlediska bezpečnosti potravin," uvedla Straková. 

Dovoz medu je nutný kvůli tomu, že produkce v ČR je omezená a nedá se spolehnout na to, že ho firma v Česku nakoupí. "Světově nejoblíbenější je latinskoamerický med pro svoje chuťové a senzorické vlastnosti. Díky tomu, že je multikvětový, je jemný a lahodný s chutí po vanilce a skořici," uvedla. Český med je podle Strakové více aromatický a drsnější na jazyku, protože jde hlavně o monokulturní řepkový med. 

"Letos byla neúroda jak u nás, tak v Latinské Americe, což ovlivnilo celosvětové ceny. Dovozového medu budeme letos potřebovat mírně více. Většina českých včelařů si díky neúrodě prodá svůj med sama," řekl ředitel Jiří Straka. Právě kvůli nedostatku medu musela firma po čtyřech letech stabilních cen své produkty zdražit. 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila po srpnové kontrole obchodních řetězců JSG med za jednu z firem, která přidávala do medu nepovolené, méně hodnotné příměsi. Firma nařčení z falšování medu odmítá a dlouhodobě se s inspecí soudí. SZPI nechce podle Strakové firmě povolit, aby se účastnila správních řízení s odběrateli medu. Nepomohla prý ani stížnost na ministerstvo zemědělství. 

V ekonomické krizi, kdy prodej medu mírně klesal, posílil JSG med o nové produkty, a to o džemy se 60 a 40 procenty jednoho druhu ovoce a o medové džemy. "Už je vyvážíme na Slovensko a jednáme s prestižními trhy jako je Německo," řekl Straka. Výrobu džemů hodlá firma rozšiřovat. Nyní využívá třetinu areálu, do něhož za pět let investovala přes deset milionů korun. 

Tři čtvrtiny medu prodává firma v ČR řetězcům jako je Penny Market, Kaufland, Globus a Tesco. Zbytek tvoří velkoobchody a nezávislé trhy. JSG med využívá výhradně autorské sklenice. 

Podle firmy je každý med vyprodukovaný včelou kvalitní a je jen na spotřebiteli, jakému dá přednost. Průměrná spotřeba medu je v ČR zhruba 400 gramů na osobu a rok; v Německu dva kilogramy.


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 05:14