Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 11.9.2013

12. 9. 2013 | Agris

Ministři pro zemědělství a rybářství jednali ve Vilniusu o rodinných farmách

Význam a vyhlídky rodinných farem byly předmětem dnešního neformálního jednání ministrů zemědělství, které pořádala Litva jako předsednická země EU ve Vilniusu. Rodinné farmy hrají v Evropské unii důležitou roli a nadále zůstávají základním modelem zemědělství i ve všech členských státech. Liší se od sebe velikostí, aktivitami, konkurenceschopností nebo dostupností zdrojů, takže mají i různé potřeby.

Veleba: Úroda brambor letos klesne meziročně o 15 procent

Úroda brambor v letošním roce klesne meziročně o 15 procent. V rádiu Impuls to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle pondělního odhadu Českého statistického úřadu se úroda brambor sníží dokonce o téměř 24 procent na 505.162 tun. Současná spotřebitelská cena kilogramu brambor 15 až dvacet Kč je podle Veleby příliš vysoká a může ovlivnit jejich spotřebu.

Plzeňská Firma JSG med vyváží zhruba pětinu produkce medu

Pětinu roční produkce medu, která činí téměř 1000 tun, už vyváží plzeňská rodinná firma JSG med do Německa, Polska, Rumunska a na Slovensko. Podíl exportu podniku, který patří mezi pět největších obchodníků s medem v Česku, se trvale zvyšuje. Firma už půldruhého roku vyrábí také džemy z ovoce, které nyní tvoří čtvrtinu z téměř 70milionového obratu, řekla ČTK Gabriela Straková, spolumajitelka firmy, fungující na trhu přesně 20 let.

Evropská komise zakázala používat a prodávat osivo kukuřice namořené neonikotinoidy: Zákaz zkomplikuje zemědělcům ochranu kukuřice

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) předložil na počátku tohoto roku Evropské komisi zprávu, která se zabývala hodnocením rizik používání neonikotinoidních přípravků na ochranu rostlin z pohledu jejich dopadu na včely. Závěry této zprávy se konkrétně týkaly přípravků na ochranu rostlin obsahující účinné látky klothianidin, thiamethoxam a imidakloprid.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 12. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:08