Agris.cz - agrární portál

Subjekt blízký Omnipolu vydražil bioplynové stanice za 20 mil. Kč

12. 9. 2013 | ČTK

Firma blízká skupině Omnipol vydražila podle informací ČTK za téměř 20 milionů korun dvě bioplynové stanice po zkrachovalé farmě v Poběžovicích na Domažlicku. Šlo o první dražbu těchto výroben elektrické energie v Plzeňském kraji, kde jich funguje přes 30. Vydražily se za nejnižší podání, dražby se účastnili dva zájemci, řekl dnes ČTK Pavel Bezstarosti z dražební společnosti Licita. Na dvě prohlídky areálu podle něj přišlo pět zájemců. 

Bezstarosti neuvedl jméno vydražitele. Řekl pouze, že jde o český subjekt zajišťující a financující dodávky technologií. Od důvěryhodného zdroje ČTK zjistila, že bioplynové stanice získala firma blízká Omnipolu. Obě stanice chce provozovat a zřejmě do nich bude investovat. 

"Považuji to docela za úspěch, že se to takto podařilo vyřešit, cena je odpovídající," uvedl Bezstarosti. Podle něj je v kupovaném majetku "řada háčků", s nimiž si musí kupec poradit. "Část technologie byla Omnipolu a do zařízení je třeba dále investovat. Pokud chce nový vlastník zprovoznit druhou stanici i s kogenerační jednotkou na výrobu elektřiny, tak do ní musí dát přes deset milionů korun," řekl. 

První stanice z roku 2008 přišla původně na 58 milionů korun, druhá z roku 2010 na 65 milionů Kč. Financoval je pražský Omnipol, dnes stěžejní věřitel všech tří zkrachovalých firem, jejichž majetek se vydražil. Díky výrobě elektřiny a tepla měla zemědělská firma SP Poběžovice dlouhodobě udržet ztrátový chov prasat. 

Majetek podniků je soustředěn do prostoru 11hektarové farmy. Třetinu tvoří vlastní pozemky, zbytek plochy pronajaté od státu. Hlavní částí je fungující bioplynová stanice o elektrickém výkonu 711 kW. Technologie patří Omnipolu, který stanici zatím provozoval. Výroba cenově výhodné elektřiny podpořené zeleným bonusem běží trvale a na vydražitele přešla práva ze smlouvy o připojení k síti. Druhá bioplynová stanice o výkonu 800 kW má poškozenou technologii. Fungovala do roku 2011, ale vinou vložení nevhodné směsi má vytrhané topné kanály. 

Vydražitel ještě získal čtyři haly výkrmu vepřů z roku 1980, starý areál produkční stanice prasat s 13 halami, administrativní budovu a další objekty. Farma už je mimo provoz přes dva roky. Insolvenční správce převzal zkrachovalé firmy před třemi lety. 

V roce 2008 zahájil SP Poběžovice ambiciózní projekt bezodpadového velkochovu 11.500 prasat za více než půl miliardy korun, prý ojedinělý v Evropě. Zaměstnat měl 150 lidí a výstupem mělo být maso, uzeniny, teplo a elektřina. Firma ale nebyla schopná splácet dluhy. 


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:34