Agris.cz - agrární portál

O kvalitě letošního vína v Ústeckém kraji zřejmě rozhodne podzim

13. 9. 2013 | ČTK

Sklizeň vinných hroznů má v Ústeckém kraji oproti loňsku asi dva týdny zpoždění. O kvalitě letošních vín zřejmě rozhodne podzimní počasí. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli severočeští vinaři. Vinařská tradice se v Ústeckém kraji drží především na Litoměřicku, víno se ale pěstuje například i v Mostě, mimo jiné na území rekultivovaném po těžbě uhlí. Vinařství v severních Čechách ale není tak silným odvětvím jako na jihu Moravy. Moravská vinařská oblast čítá 312 vinařských obcí, v Čechách jich je jen 72, z toho 30 právě na severu Čech. 

"Zatím to vypadá dobře, úroda se uchránila před chorobami a dalšími neduhy, bude dobrá. Pokud bude pěkné počasí, i přívlastková vína by měla dobře dozrát. Je to ale o 14 dní zpožděné," řekla dnes ČTK ředitelka Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem Hana Líbalová. Vinařství hospodaří na 75 hektarech vinic na stráních kolem Labe. 

"Letošní ročník bude přibližně stejný jako byl loňský, oproti ročníkům 2010 a 2011 bude ale rozhodně lepší," uvedla Líbalová s tím, že ve zmiňovaných letech úrodu poškodily mrazy a krupobití. 

Majitel Českého vinařství Chrámce u Mostu Ivan Váňa ČTK řekl, že zdejší úrodu poněkud poznamenal výskyt plísní, přesto je slušná. "Hrozny jsou pěkné, ale vzhledem k nevyrovnanému počasí je jejich zrání také nevyrovnané. Když bude konec září suchý a teplý, sklizeň bude dobrá. Kvalita nebude výborná, ale mohla by být pěkná," míní Váňa. Odhadl, že letos bude nutné zdejší vína doslazovat. I zde má zrání vína oproti loňsku asi dvoutýdenní zpoždění. "Sklizeň bude menší než vloni, sklidíme asi 200 tun, vloni to bylo přes 300 tun," dodal. 

Jako průměrný odhaduje co do kvality letošní ročník vinař z Velkých Žernosek na Litoměřicku Pavel Hrabkovský. "Záleží na počasí, jaký bude podzim," uvedl. Úroda bude podle něj určitě lepší než v předchozích dvou letech. "Já jsem letos spokojen," řekl. Dodal ale, že se letos musel na svých vinicích potýkat s plísněmi. 

"Rád bych byl optimistou, ale spíš má člověk strach, že to bude takový průměrný rok," řekl majitel Vinařství svatého Tomáše z Malých Žrenosek Zdeněk Vybíral. "Letos ve vegetaci není žádný předstih, rozhodovat bude podzim," doplnil. Už nyní je ale podle něj jasné, že letošní podzim nebude pro vinice tak příznivý jako ten loňský. 


Zdroj: ČTK, 13. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:27