Agris.cz - agrární portál

Ceny kakaového másla prudce rostou

16. 9. 2013 | E15 on line

Obalit své nervy čokoládou propříště může být dražší. Cena kakaového másla, jež oblíbené cukrovince dodává kvalitu a charakter, totiž za uplynulých šest měsíců vzrostla o 75 procent. Na vině je sílící asijská poptávka daná rychle rostoucí střední třídou obyvatelstva. Ta díky letitému hospodářskému boomu přichází na chuť luxusu, a to i z dílen cukrářů.

Milovníci sladkostí napříč světem však čelí vážné hrozbě: kdy se cena klíčové suroviny pro výrobu čokolády projeví v koncových cenách. Experti varují, že sladké potěšení by mohlo vyjít dráže co nevidět.

Ohledně zvyšování cen jsou výrobci opatrní, konkurence na trhu je silná a konzumenti jsou na pohyby cen značně citliví. Prudký cenový skok jedné ze základních surovin však těžko dává na výběr. Velcí hráči o přepisování cen raději mlčí.

Čokoládový rébus nevyřešil ani průzkum agentury Reuters mezi globálními cukráři. Zda by mohlo stále vzácnější kakaové máslo podražit oblíbenou pochutinu lidu, neurčitě komentovalo jen Nestlé. Případné zvýšení cen je vždy ta poslední možnost, zaznívá ze švýcarského království čokolády.

Zákazníci menších cukrářů však už hlouběji do peněženek sáhli. „Od ledna jsme zvýšili ceny čokolády o 30 až 40 procent,“ uvedl pro Reuters šéf čokoládovny Aalst Chocolate Richard Lee. Na dohled je sezona svátků a vstupy už letos levnější nebudou. Výrobce čokolády přijde v současnosti metrická tuna kakaového másla na sedm tisíc dolarů. Ještě před půl rokem přitom za stejnou dodávku zaplatili o tři tisíce dolarů méně. Účet za kakaové máslo pro výrobu jednoho kilogramu čokolády tak vyjde na zhruba sedm amerických dolarů. Nejvíce postiženy jsou cukrářské firmy, které na dodávky kakaového másla nemají uzavřeny dlouhodobé kontrakty a shání surovinu pro pokrytí blížící se čokoládové sezony na poslední chvíli.

Spotřeba čokolády ve světě má letos dosáhnout 7,4 milionu metrických tun, což je o dvě procenta více než loni, ale také o šest procent více než v roce 2009, kdy poptávku srazila globální hospodářská krize.

Trh s čokoládou má podle výzkumné organizace Euromonitor International letos hodnotu kolem 110 miliard dolarů.


Zdroj: E15 on line, 16. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:41