Agris.cz - agrární portál

ČOI zjistila na vinobraních pochybení u poloviny kontrol

17. 9. 2013 | ČTK

Při téměř polovině kontrol na Pálavském vinobraní v Mikulově a na Znojemském historickém vinobraní zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) pochybení prodejců. Zpravidla to byly menší chyby, které inspektoři vyřešili pokutou na místě. Úhrnná výše pokuty je 9500 korun, s jedním prodejcem ČOI zahájila správní řízení, uvedla ředitelka brněnského inspektorátu Tatiana Neuhybelová. 

Inspekce se zaměřila na prodejce občerstvení, místních specialit a suvenýrů. "Zatímco v Mikulově prodejci nepoužívali úředně ověřená měřidla, ve Znojmě neseznámili spotřebitele s cenou a množstvím. Také špatně účtovali a vydávali neúplný doklad o koupi," uvedla Neuhybelová. 

Na Pálavském vinobraní zkontrolovala ČOI v sobotu 6. září 11 prodejců, pět z nich porušilo předpisy. "Ani v jednom případě prodejce neumožnil spotřebiteli překontrolovat si správné míry či hmotnosti u nápojů a jídel," uvedla Neuhybelová. 

O týden později ve Znojmě inspektoři vybrali 11 míst, pochybení odhalili pětkrát. "Spotřebitel nebyl seznámen s cenou a množstvím podaného nápoje či pokrmu, doklad o koupi prodejce vydal bez předepsaných náležitostí a ve dvou případech došlo k nesprávnému účtování kontrolní konzumace," doplnil Neuhybelová. 

Obě vinobraní patří k velmi oblíbeným. Do Mikulova se letos sjelo rekordních 50.000 návštěvníků, Znojmu letos částečně ublížilo počasí a sešlo se v něm 70.000 lidí. 


Zdroj: ČTK, 17. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 16:07