Agris.cz - agrární portál

V Praze dnes začíná Světový veterinární kongres

17. 9. 2013 | ČTK

Do Prahy se dnes sjedou špičky současného veterinárního lékařství. V hlavním městě začíná Světový veterinární kongres, v Česku se koná poprvé. Přední experti z celého světa na něm budou debatovat do 20. září.

Na programu kongresu jsou desítky přednášek z jedenácti oborů, od léčby zvířecích chorob, přes zvířecí nákazy až po etické otázky chovu zvířat. Samostatný blok bude zaměřen na aktuální téma výroby a bezpečnosti potravin živočišného původu. 

Mezi špičkovými veterinárními odborníky bude například profesorka Theresa W. Fossumová z USA, světově proslulá chirurgyně specializující se na dýchací a kardiovaskulární onemocnění. Přednášku bude mít také kočičí ortoped Brian Beale nebo britský koňský parazitolog Chris Proudman. 

Na kongresu vystoupí i řada českých odborníků, například specialista na oční nemoci a slepotu Jiří Beránek nebo odborník na nemoci plazů profesor Zdeněk Knotek. Přednášet bude i přední český odborník na nemoci malých zvířat profesor Miroslav Svoboda z Kliniky chorob psů a koček Fakulty veterinárního lékařství v Brně. 

Letošní 31. ročník kongresu pořádá Komora veterinárních lékařů a zaštiťuje ho Světová veterinární asociace (WVA). "Pro naši profesi má pořádání Světového veterinárního kongresu podobný význam jako pro české sportovce pořádání olympijských her v Praze. Náplň je atraktivní jak pro vědce, tak pro praktické veterinární lékaře," uvedl prezident komory Jan Bernardy. Velký prostor podle něj dostanou veterinární odborníci na hygienu potravin. 


Zdroj: ČTK, 17. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:25