Agris.cz - agrární portál

Tradiční biojarmark a Biofest bude poprvé v pražské Lucerně

20. 9. 2013 | FinančníNoviny.cz

Poprvé v pražském Paláci Lucerna se bude dnes a v sobotu konat tradiční pražský biojarmark ekofarem. Jubilejní 20. ročník svátku bioproduktů nazvaný Biofest se rozšíří i na debaty s odborníky, filmy a módní přehlídky, většina akcí bude určena široké veřejnosti. Pořádáním nejstarší celorepublikové přehlídky bioprodejců přímo v centru Prahy chtějí organizátoři přispět i ke zlepšení vztahů mezi odběrateli a farmáři.

Festival představí více než čtyřicítku prodejců, kteří se zabývají ekologickými potravinami, kosmetikou i textilem. Uplynulých deset let se biojarmark pořádal v ekopavilonu na Terasách Barrandov.

Dagmar Havlová, švagrová bývalého prezidenta Václava Havla, která Lucernu a terasy vlastní, chce spojit "svátek" ekofarem se společenským prostorem. "Lucernu nechápu jako čistě komerční záležitost. Je to společenské centrum, kde akce musejí lidi zaujmout, zvláště programy, jako v tomto případě, užitečnými a aktuálními," uvedla.

Několikaletý rozmach ekofarem v ČR loni výrazně zpomalil, letos dokonce mírně klesá. Na konci letošního srpna jich bylo 3922, což bylo o 12 méně než na konci roku 2012. V předchozích letech přitom ekofarem ročně přibývalo až o desítky procent. Spotřeba biopotravin v ČR předloni po tři roky trvajícím poklesu naopak vzrostla o 4,6 procenta na 1,67 miliardy Kč.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 20. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:01