Agris.cz - agrární portál

Nový výzkum v Brně umožní vinařům zkvalitnit výrobu vína

25. 9. 2013 | ČTK

Nový výzkum Mendelovy univerzity v Brně umožní vinařům zkvalitnit výrobu vína. Vědci vyvinuli speciální analytickou sadu, díky které budou moci vinaři testovat, zda má vinná réva dostatek výživy a obsahuje správné množství dusíku. Právě obsah dusíku může významně ovlivnit výslednou kvalitu vína. V tiskové zprávě to dnes uvedla univerzita.

"Na rozdíl od našich sousedů v Rakousku nebo v Německu se u nás obsah dusíku v moštu bohužel příliš často neměří. Přitom obsah těchto látek je přinejmenším stejně důležitý jako sledovaný obsah cukru. Významně totiž ovlivňuje kvalitu vína," uvedl autor sady Mojmír Baroň z Mendelovy univerzity.

Pro spolehlivý průběh alkoholového kvašení je podle vědců obsah asimilovatelného dusíku nutností. Pokud kvasinkám chybí výživa, proces výroby kvalitního vína je ohrožen. V kritických situacích se může kvašení i zastavit.

Pokud vinař ještě před vinobraním zjistí, že hroznům dusíkaté látky chybí, může moštu výživu cíleně dodat. "Sypat výživu bez otestování obsahu dusíku se nevyplácí. V hroznech ho nesmí být málo, ale ani příliš mnoho - ničí se tím senzorické vlastnosti vína, mizí typické charakteristiky jednotlivých odrůd a víno ztrácí na kvalitě," uvedl Baroň.

Testování vzorků v laboratořích bylo až dosud jedinou možností, jak obsah asimilovatelného dusíku zjistit. Pro vinaře to však znamenalo časové nároky na cestu i finanční náklady navíc.

Nová analytická sada, která se začne vyrábět koncem září, to má změnit. "Menší nebo středně velké vinařství, které důsledně provádí analýzy na všechny odrůdy během výroby vína, mohou ušetřit i několik tisíc korun ročně. Navíc má vinař analytickou sadu doma, takže zná výsledek okamžitě," uvedl Robert Plaga, ředitel Centra transferu technologií Mendelovy univerzity.

Analytická sada obsahuje dva roztoky, titrační baňku, odměrné stříkačky a návod. Cena je stanovena na 390 korun.


Zdroj: ČTK, 25. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 18:49