Agris.cz - agrární portál

Brambory budou dražší, počasí se podepsalo na jejich špatné úrodě

26. 9. 2013 | Denik.cz

Letošní počasí bramborám nepřálo. Kvůli jarním dešťům a letním suchu jsou drobné a zemědělci jsou nuceni je prodávat dráž. I když je nyní sezona v plném proudu a na hodnocení si musíme zatím počkat, už nyní je jisté, že studené a mokré jaro, stejně jako extrémně suchý červenec výrazně ovlivní letošní výnosy.

Platí to jak pro celou republiku, tak i pro Přerovsko, které sice není typickou bramborářskou oblastí, touto komoditou se však zemědělská družstva i řada drobných pěstitelů také zabývají.

Největším pěstitelem brambor je přitom zemědělské družstvo Partutovice, které se nachází 11 kilometrů na sever od Hranic. „Letos je sezóna hrubě podprůměrná. Na jaře se brambory topily v bahně a když v létě pustily hlízy, bylo zase extrémní sucho," potvrdil agronom družstva Petr Šindler.

V Partutovicích sklízejí 200 metráků z hektaru, zatímco například vloni to bylo 300 metráků. „Brambory jsou navíc velmi drobné," uvádí dále Šindler.

Družstvo musí jít stejně jako ostatní pěstitelé nyní nahoru s prodejní cenou. „Za kilo konzumních brambor budeme chtít kolem deseti korun, zatímco vloni jsme prodávali za šest až sedm korun," dodal agronom.

Výnosy o dvacet procent nižší

„Letošní výnosy v celé zemi budou ve srovnání s minulým rokem podle odhadů o dvacet procent nižší," uvedl Josef Králíček, tajemník Ústředního bramborářského svazu České republiky. Ten potvrdil, že cenu brambor již sezona ovlivnila.

„V celé Evropě jsou ceny výrazně vyšší než loni. Pěstitelé nyní dostávají za jeden kilogram kolem pěti korun a tato úroveň se zřejmě bude držet i v následujících týdnech," uvedl Králíček s tím, že taková cena ovlivňuje i zájem spotřebitelů brambory nakoupit, snižuje se domácí spotřeba a to si žádný bramborář nepřeje.

V celém Olomouckém kraji bylo v letošním roce osázeno pouze 426 hektarů brambor. Rozsahem bramborářství tedy patří kraj mezi méně významné. Podstatně větší plochy jsou na Vysočině a ve středních Čechách, naopak méně brambor se pěstuje v severních Čechách a například i ve Zlínském kraji. V České republice bylo v letošním roce osázeno 23 205 hektarů v zemědělském sektoru a přibližně šest tisíc hektarů tvoří výměry menších pěstitelů do jednoho hektaru.

Od roku 2000 se výměra bramborových polí v ČR snížila o dvě třetiny. Stálou oblibu mají brambory u zahrádkářů, kteří je pěstují asi na sedmi tisících hektarech záhonů.

Autor: Marie Šulakova


Zdroj: Denik.cz, 26. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:43