Agris.cz - agrární portál

Hřebčín v Kladrubech vypsal potřetí tendr na opravy svých budov

26. 9. 2013 | ČTK

Hřebčín v Kladrubech nad Labem tento týden vypsal už třetí výběrové řízení na opravy 17 svých budov. Přiblížil se tak k šanci, že vyčerpá 300 milionů korun evropských dotací. Opravy musí stihnout do konce příštího roku. ČTK to řekl ředitel hřebčína Jiří Jehlička. První tendr vykazoval nedostatky, druhý vyšetřuje policie. V jiné zakázce je zase obviněn i sám Jehlička.

"Až proběhnou všechny lhůty, měla by se uzavřít smlouva. Naším cílem je do konce roku podepsat smlouvu s dodavatelem a začít stavět během ledna," uvedl Jehlička.

Hřebčín si nechal vypracovat posudek od znalce z ČVUT, který potvrdil, že stavební práce se ve stájích, na zámku, v kostele či vodárenské věži dají v termínu stihnout. Chovná stanice však ještě předtím musí dokončit opravy bývalých kravínů v Borku, aby mohla koně dočasně přemístit do provizorních stájí.

"Zcela rozhodující je opravit kravíny. Vypsali jsme a uzavřeli výběrové řízení a příští týden bychom měli mít vybranou firmu, která to bude realizovat," řekl Jehlička.

O dotace hřebčín usiluje několik let. Vlekla se dlouho příprava projektu, hřebčín kvůli tomu i musel změnit právní formu, aby mohl o dotace žádat. Poprvé dotace nezískal, protože byl projekt špatně připravený. Dění v hřebčíně vedlo k odvolání několika ředitelů.

Policie nyní vyšetřuje druhý tendr na obnovu budov. V květnu obvinila ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie devět lidí, stavební manažery i zaměstnankyni hřebčína. Obvinění čelí i ředitel Jehlička v jiné zakázce. Podle policie ovlivnil výběr projektanta pro stavbu provizorních stájí. V souvislosti s touto zakázkou policisté obvinili ještě další čtyři lidi, jeden člověk figuruje i v květnové kauze výběrového řízení.

"Mám na ministerstvo zemědělství podat vysvětlující dopis, zatím jsem ho neodeslal," řekl Jehlička, který už dříve uvedl, že nic neprovedl a že podal stížnost "ústy svého právníka".

Hřebčín chová starokladrubské koně, což je jediné původní české plemeno koní chované na českém území. Jeho hlavním posláním bylo využití k ceremoniální a reprezentativní službě. Dnes se chová převážně ve dvou barevných variantách, bílé a černé. Patří mezi nejstarší dochovaná kulturní plemena koní na světě.

Lucie Jelínková 


Zdroj: ČTK, 26. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 21:51