Agris.cz - agrární portál

Výskyt rzi travní v Německu jako možný důsledek klimatických změn

27. 9. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Vlna vysokých teplot v Německu s sebou v tomto roce přinesla i výskyt vzácné choroby obilovin – na rostlinách pšenice byla zjištěna obávaná rez travní (Puccinia graminis). Spory se na německé území dostaly větrem z teplejších oblastí. Infikované rostliny nepředstavují bezprostřední riziko, protože letní spory a mycelium nepřežívají zimu. Přesto vědci z Ústavu Julia Kühna (JKI) nevylučují šíření patogena v důsledku oteplování klimatu.

„Pokud se každý rok dostávají na pole nové spory vzdušnými proudy z teplejších území, roste tlak na rostliny pšenice“, tvrdí Dr. Kerstin Flath. Podle mykoložky z JKI stanice Kleinmachnow má enormní škodlivý potenciál především rasa Ug99, která byla v roce 1999 poprvé nalezena v Ugandě. „Většina celosvětově pěstovaných odrůd pšenice je náchylných vůči této rase, protože v sobě nesou pouze gen rezistence Sr31, který nepřekonal Ug99“, říká mykoložka. Spolu s kolegy chce zjistit, jak dobře jsou německé odrůdy pšenice proti houbě vyzbrojeny a zda se skutečně jedná o rasu Ug99.

Nedávný apel na šlechtitele pšenice a rostlinolékařské služby vyvolal nečekaně velkou odezvu. Řada vzorků z důležitých pěstitelských oblastí putovala do JKI Kleinmachnow k analýze. Příští jaro budou vědci vědět přesněji, které rasy houby se v Německu vyskytly a zda existují odrůdy pšenice, které vykazují přirozenou odolnost vůči tomuto nebezpečnému patogenu.

V rámci výzkumného projektu pracují vědci z JKI již řadu let na strategii ochrany proti Puccinia graminis f. sp.secalis a Puccinia striiformis f. sp. tritici. Vzhledem k tomu, že oteplování klimatu může vést k rozšíření oblasti výskytu rzi travní, stojí nyní vědci před novým úkolem.

http://www.idw-online.de/de/news546117


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 27. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:27