Agris.cz - agrární portál

Cukrovar Č. Meziříčí zahájil kampaň, výnosy řepy o desetinu nižší

29. 9. 2013 | ČTK

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech, dnes zahájil řepnou kampaň. Očekává zpracování zhruba 800.000 tun řepy, tedy na loňské úrovni. Hektarové výnosy cukrovky v rajonu cukrovaru se letos čekají přibližně o desetinu nižší než loni. Cukernatost řepy by však podle dosavadních vzorků mohla být mezi 17 až 18 procenty a proti průměru posledních let stoupnout asi o jeden procentní bod. ČTK to řekl mluvčí cukrovarnické firmy Tereos TTD Jakub Hradiský.

Kampaň cukrovar spustil o deset dní později než loni. "Letošní rok nebyl pro cukrovku právě příznivý. Později se selo, pak přišlo deštivé jaro a příliš suché léto. Příznivější období bylo až ke konci vegetace, která je celkově zpožděná asi o deset dní," řekl Hradiský. Řepu zemědělci začali vyorávat minulý týden a se sklizní by měli být hotoví do konce listopadu. Cukrovar, který má asi 100 pracovníků, by měl kampaň ukončit ve druhé dekádě ledna 2014.

Před letošní kampaní cukrovar zvýšil denní zpracovatelskou kapacitu ze 7000 tun na 7300 tun a je nadále druhým největším v Česku. Větší je jen druhý cukrovar firmy Tereos TTD v Dobrovici u Mladé Boleslavi, který denně dokáže pořezat 14.400 tun řepy. Řepu meziříčský cukrovar sváží od zemědělců z okresů Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Jičín, Pardubice a Chrudim. Průměrná svozová vzdálenost je 50 kilometrů.

Farmáři na východě Čech patří mezi hlavní pěstitele cukrovky v zemi. Jen z Královéhradeckého kraje pochází zhruba pětina produkce cukrové řepy v ČR. Podle ČSÚ je celková plocha cukrovky v kraji 11.286 hektarů, hektarový výnos by měl letos podle srpnových odhadů statistiků klesnout asi o 16 procent. Větší plochy cukrovky budou letos sklízet jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje.

Zdeněk Rychtera 


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:12