Agris.cz - agrární portál

AFP: Čínský hlad po sóji pohánějí víc zvířata než lidé

30. 9. 2013 | ČTK

Čína je největším spotřebitelem sóji na světě, ale poptávku v čím dál tím bohatší zemi pohání víc chuť na hospodářská zvířata a ryby chované na tomto produktu, než zálusk na tofu nebo sojovou omáčku. Když Čína začala před 30 lety reformovat své státní plánované hospodářství, bylo maso na rodinných jídelních stolech mnohem méně běžné. Ale desetiletí mimořádného růstu změnila stravu 1,3 miliardy obyvatel stejně jako panoramata čínských měst či místní dopravní sítě, napsala agentura AFP.

Nyní zhruba 80 procent čínské každoroční poptávky po sojových bobech odhadované v loňském roce na zhruba 70 milionů tun je rozdrceno na olej a krmení pro zemědělská zvířata a ryby. Jen 20 procent jde na přímou spotřebu lidmi v podobě tradičního sýra tofu, sojového mléka nebo kořenící sojové omáčky.

"Největší poptávka je po sojové moučce, která se převážně používá jako krmení pro zvířata," řekla čínská analytička Čchang Lan-lan. "Poptávka po oleji a krmení pro zvířata stoupá úměrně čínské urbanizaci a růstu populace," dodala.

Peking si dlouhodobě dělá obavy o to, do jaké míry bude nejlidnatější země světa schopná nakrmit sama sebe. Tento strach se přetavil do kontroverzní politiky jednoho dítěte. Ale Čína je značně závislá na dovozu sojových bobů.

V loňském roce čínští farmáři vypěstovali zhruba 12,8 milionu tuny sojových bobů, jejichž pěstování vyměnili za plodiny, z nichž mají vyšší zisky. Země proto musela dovézt 58,38 milionu tuny, což bylo o více než 11 procent více než v roce 2011, uvádějí oficiální údaje.

Největším dodavatelem sóji do Číny byly Spojené státy, které se postaraly o 44 procent dovozu; za nimi následovala s 41 procenty Brazílie a Argentina s deseti procenty na třetím místě. Americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že letos Čína doveze 63 až 67,5 milionu tuny sojových bobů, zatímco domácí produkce zůstane na 12 milionech tun.

Více než 90 procent sojových bobů pěstovaných v USA je geneticky modifikováno (GM). Ovšem zatímco čínští pěstitelé, kteří jsou soustředěni na severovýchodě země, geneticky upravovaná semena sóji používat nesmějí, povoluje Peking dovoz jedenácti variant GM sojových bobů včetně tří přidaných na seznam letos v červnu.

A navzdory obavám po sérií skandálů s kontaminovaným či jinak závadným jídlem v Číně neběží prakticky žádná diskuse kolem GM potravin. "Dovážené geneticky modifikované sojové boby jsou bezpečné ke konzumaci," napsal před časem oficiální deník čínské komunistické strany Žen-min ž-pao. "Lidé si nemusejí dělat obavy," dodal.

Poptávka po sóji se v Číně drží nezměněná, přestože ekonomický růst země zpomaluje, uvádějí analytici. "Čínské ekonomické klima je špatné, ale čínská spotřeba potravin naopak stoupá," řekl analytik Kao Jan-pin.

Prodej sóji, kterou se krmí i drůbež, zaznamenal pokles začátkem letošního roku, když po epidemii ptačí chřipky H7N9 zemřelo 40 lidí a strach odvedl zákazníky od nakupování drůbeže. Nyní se ale drůbežářský sektor zotavuje a s ním znovu stoupá i prodej sojové moučky. A tento trend bude pokračovat, míní odborníci. Čínský průmysl zpracovávání sóji má podle analytiků kapacitu více než 100 milionů tun a asijský gigant je schopný zkonzumovat i víc, dodávají.


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 22:51