Agris.cz - agrární portál

KRNAP letos vysadí 95 000 stromků i díky sponzorům

30. 9. 2013 | Silvarium

Správa KRNAP pečuje o lesy na území Krkonošského národního parku a součástí této péče je také výsadba nových stromků s cílem stabilizovat lesní ekosystémy, které byly v minulosti značně poničeny imisemi. V letošním roce plánuje vysadit téměř 95 000 sazenic. S výsadbou významně pomáhají sponzoři. Například dopravní společnost FlexiLog, a. s., letos v KRNAP zaplatí výsadbu 18 000 sazenic.

Vedení společnosti FlexiLog osobně sázelo jedle bělokoré v okolí Rezku. „Zdálo by se, že to je jednoduché, ale i obyčejné sázení má svá pravidla. Musíte vykopat docela hlubokou díru, vložit jedličku a její okolí pak řádně ušlapat a nakonec zalít,“ uvedl Radek Kencl ze společnosti FlexiLog, a.s. „Každá jednotlivá jedle musí být ochráněna pletivem, aby ji neokousala zvěř. Nesázíme na nějaké pasece, ale podsazujeme jednotlivé sazenice do vzrostlého lesa. Ten se tak postupně přemění a bude zdravější a stabilnější,“ dodal Radek Kencl. Společnost FlexiLog svým rozhodnutí podpořit výsadbu stromků v Krkonošském národním parku aktivně pracuje na snížení uhlíkové stopy. „My chceme naše možnosti i odpovědnost aktivně využít ke snížení celkového objemu skleníkových plynů a to tím, že k přepravě vašeho zboží využíváme nákladní vozidla, která splňují nejpřísnější emisní limity norem euro 4 až 6. Dále se naše společnost aktivně podílí na snižování celkového objemu skleníkových plynů právě výsadbou stromů. Proto jsme se rozhodli za každou realizovanou zakázku vysadit v Krkonoších jeden nový strom. V letošním roce tedy pomůžeme vysadit 18 000 stromků,“ upřesnil Radek Kencl. „Správa KRNAP pochopitelně vítá každou takovouto aktivitu, každé partnerství, které nám pomůže zlepšit stav přírody v Krkonoších. Výsadba nyní probíhá jinak než před lety. Dříve se nejvíce sázelo smrku. Dnes sázíme nezbytné minimum a dáváme velký prostor přirozenému zmlazení smrku a do lesa podsazujeme jen dřeviny, které v něm chybí, jako například jedle, buky, jeřáby a další listnaté dřeviny. Les pak postupně změní druhovou skladbu a stane se tak zdravějším, odolnějším například vůči větru anebo hmyzu,“ říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. 

Správa KRNAP v letošním roce plánuje vysadit téměř 95 000 sazenic, z toho 49 000 sazenic smrku ztepilého, 26 000 buku lesního, 9 000 jedle bělokoré, 5 000 jeřábu ptačího a zbytek jsou také převážně listnaté dřeviny. "Na území Krkonošského národního parku hospodaříme šetrně, ekologicky i sociálně. Důkazem toho je certifikát FSC® (Forest Stewardship Council®), jehož jsme už od roku 2009 držiteli. Tyto standardy prosazují environmentálně vhodné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů. Proces certifikace je dobrovolný a vyplývá z iniciativy vlastníků lesa," řekl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

red.


Zdroj: Silvarium, 30. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:12