Agris.cz - agrární portál

Meclovská zemědělská zaznamenala rekordní návštěvnost

30. 9. 2013 | Zemědělský svaz ČR

Již počet přihlášených dětí na páteční komentované prohlídky společnosti Meclovská zemědělská dal tušit, že Den otevřených dveří v Meclově nebude jen tak nějaká akce. Pozvání ředitele společnosti Ing. Jaroslava Hány přijalo 1 300 dětí se stovkou pedagogů, kteří byli podnikovými autobusy převáženi mezi jednotlivými středisky - Meclovem, Srby, Březí a také zavítali do areálu školního statku v Horšově, kde místní Střední odborná škola a Střední odborné učiliště provozuje penzion a malý hospodářský dvůr.  

Dopolední hodiny mnohým třídám nestačily k prohlédnutí tolika zajímavostí a k absolvování bohatého doprovodného programu. Moderní stáje chovu skotu, dojírna a čerstvá telátka - to byly hlavní "atrakce" ve střediscích živočišné výroby. Provádějící zootechnici nestačili odpovídat na zvídavé otázky dětí i učitelů a s dobrým pocitem předávali své zkušenosti a pestré zážitky z ošetřování početného stáda skotu. Sobotní návštěvnost areálu v Meclově trhla rekord, když bylo napočítáno necelých 3 500 návštěvníků. Lidé přicházeli v průběhu celého dne, ani dopolední velmi nízké teploty je neodradily. V areálu vládla velmi příjemná společenská atmosféra a o zábavu a doprovodný program nebylo nouze. Meclovští hasiči pořádali soutěž pro děti na přesnost, pod dohledem zkušených modelářů si bylo možno sestavit model letadla, zapůjčena byla také historická mlátička obilí, která byla celý den v provozu. Živé exponáty zajistili chovatelé z okresního Českého svazu chovatelů, kteří zde vystavovali mnoho druhů králíků, holubů, hrabavé i vodní drůbeže. Zájemci o bioplynovou stanici mohli absolvovat komentovanou prohlídku jejího provozu, milovníci historických strojů neměli nouzi o několik skutečně cenných kousků značek např. Zetor, Fendt, John Deere apod. Nechyběly samozřejmě i současné, vskutku moderní stroje, které lákaly především malé kluky, ale ani děvčata neodolala pohledu z několikametrové výšky sklízecí mlátičky nebo řezačky. 

Své zemědělské znalosti a dovednosti si mohli návštěvníci otestovat na již tradičním naučném stánku Zemědělského svazu, který obsluhovaly studentky oboru Agropodnikání ze SOŠ a SOU Horšovský Týn. Děvčata dětem vysvětlovala význam pěstovaných plodin, které se návštěvníci snažili poznávat a dále je provázela po zemědělské naučné stezce. Odměnou za splněné úkoly byly drobné dárky od našich partnerů - společnosti Farmet, Schaumann, OK Group, akci podpořila také společnost Zoetis. Nad hlavami návštěvníků po celý den létaly ultralighty a odvážní návštěvníci se mohli proletět ve vrtulníku. Losování tomboly s více než sto cenami se stalo velmi zábavnou vložkou, kdy hlavní cenou bylo vykrmené stokilové prase. Bohaté občerstvení, grilovaný býk a živá kapela umocnili společenskou atmosféru, která vydržela až do pozdních odpoledních hodin. Návštěvníci jistě na den strávený v Meclovské zemědělské jen tak nezapomenou. Den otevřených dveří se konal v rámci projektu Zemědělství žije!, jehož cílem je přiblížit zemědělství veřejnosti. Fotografie z akce si můžete prohlédnout na webových stránkách www.zemedelstvizije.cz

Zemědělský svaz České republiky 

Zemědělský svaz České republiky (ZS CR) je největší zaměstnavatelskou agrární organizací v ČR. Členové ZS ČR zaměstnávají 42 % z celkového počtu pracovníků v zemědělství. Vedle zaměstnavatelských funkcí svaz plní funkce zejména v podnikatelském a producentském směru a podporou družstevního podnikání v zemědělství. Předmětem činnosti svazu je obhajovat zájmy svých členů, pomáhat jim v rozvoji podnikatelských aktivit a za tímto účelem poskytovat služby a poradenský servis v oblasti hospodářské, ekonomické, podnikatelské, právní a sociální. Svaz je jakožto člen Konfederace zaměstnavatelských podnikatelských svazů zastoupen v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě). Problematiku družstevnictví svaz řeší i prostřednictvím svého členství v rámci Družstevní Asociace ČR a Mezinárodního družstevního svazu v evropském regionu – Družstva Evropa. Svaz je také členem nadnárodních nevládních zemědělských organizací COPA (Výbor profesních zemědělských organizací) a COGECA (Výbor organizací zemědělských družstev). Více informací naleznete na www.zscr.cz.


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 30. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:05