Hořické trubičky: Známka EU se v boji proti padělkům osvědčila
1. 10. 2013 | ČT 24
Padělky značkových výrobků zaplavují svět. Falšují se dokonce i hořické trubičky, tradiční cukrovinky z východních Čech. Tamním výrobcům se ale daří falzifikátům čelit. Pomohlo jim ochranné označení původu od Evropské unie, získali ho jako jedni z prvních v Česku.
Trubičky se ve městě a jeho okolí pečou od té doby, kdy se prý ve městě zastavil Napoleonův kuchař a prozradil recept. Pravá hořická trubička je dutá, bez náplně. "Největší tajemství je v tom, že je to ruční výroba," prozradil jeden z místních výrobců Michal Kubišta.
Aby se trubička mohla jmenovat hořická, musí být vyrobena v Hořicích nebo do deseti kilometrů odsud, Jinak je to padělek. "Snažíme se, aby nás někdo nenapodoboval a nedělal špatné jméno našemu výrobku. V Adršpachu se vyráběly hořické trubičky, stačil dopis a výrobce je přejmenoval na horalské trubičky," říká další z výrobců Miroslav Ouzký.
V Hořicích dřív trubičky rolovala každá druhá rodina. Výrobců ale ubývá. Ve sdružení, které známku z Bruselu získalo, jich už není ani deset.
Ochranné označení Evropské unie už získalo na třicet českých výrobků, hořické trubičky třetí v řadě po budějovickém pivu a olomouckých tvarůžcích. O známku teď usiluje koláč valašský frgál nebo pražská šunka.
Zdroj: ČT 24, 1. 10. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:27