Agris.cz - agrární portál

FAO: Počet lidí, kteří ve světě trpí hlady, klesá jen pomalu

1. 10. 2013 | Agris

V letech 2011 až 2013 trpělo v celém světě hlady zhruba 842 milionů obyvatel, což je asi 12 procent světové populace. Je to jen o trochu méně než v předchozích letech. Nejhůře je na tom i nadále Afrika, kde trpí podvýživou každý pátý člověk. Nejnovější statistiky zveřejnily dnes ve své zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), Světový program pro výživu (WFP) a Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (IFAD).

Jak nově odhadovaná čísla ukazují, hladovějících je méně než v předchozích letech. V roce 2009 trpělo hlady 1,02 miliardy lidí, v letech 2010 až 2012 pak 868 milionů obyvatel země. Oproti 90. letům jde pak o pokles o 17 procent. Experti ale zdůrazňují, že i přesto hrozí, že v některých oblastech nebude dosaženo jednoho z rozvojových cílů tisíciletí, kterým je snížení počtu hladovějících o polovinu do roku 2015.

Osm Rozvojových cílů tisíciletí bylo formulováno na miléniovém summitu OSN v roce 2000, kde bylo mimo jiné stanoveno, že do roku 2015 je třeba snížit světovou chudobu na polovinu, zajistit základní vzdělání pro všechny děti, zastavit a zvrátit šíření HIV/AIDS, snížit o tři čtvrtiny mateřskou úmrtnost a o dvě třetiny úmrtnost dětí nebo snížit o polovinu počet lidí bez přístupu k čisté vodě. Další cíle se týkají rovnosti žen, ochrany životního prostředí nebo zvýšení rozvojové pomoci.

Cíl týkající se snížení počtu hladovějících se nejspíš nepodaří splnit mnoha zemím, říká se ve zprávě, ze které citovala agentura Reuters. "Země, které si v uplynulých dvou desetiletích prošly nějakým konfliktem, bojují s překážkami, které jim brání ve snižování počtu hladovějících," popisuje zpráva.

Velká většina těch, kteří trpí hlady, žije v rozvojových zemích - je jich 827 milionů. Nejvíce podvyživených je v Africe, kde trpí kritickým nedostatkem jídla každý pátý obyvatel.


Zdroj: Agris, 1. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 22:01