Agris.cz - agrární portál

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy, kvalita ryb je dobrá

2. 10. 2013 | ČTK

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy velkých rybníků v Plzeňském kraji. Kvalita ryb je velmi dobrá, přírůstky budou zřejmě vinou červnových povodní a chladného počasí menší než loni. Rybáři budou lovit každý den až do poloviny listopadu. Letos největší, osmašedesátihektarový rybník Hnačov, 30. října, a 5. listopadu dále vyloví stejně velký Myslív, oba na Klatovsku. Čtyři firemní střediska by měla ve 150 rybnících odlovit shodně jako loni zhruba 600 tun ryb, z toho 550 tun kaprů, řekl ČTK ředitel Václav Voráček.

Podobně jako loni plánuje letos podnik celkovou produkci 1100 tun ryb, z toho 800 tun kaprů. "Teprve poté, co sáhneme do rybníků, uvidíme, co nám provedla červnová velká voda," uvedl.

Firma letos prodává ryby za loňské ceny. "Ceny pro vánoční trh budou vycházet z těch loňských a budou přibližně stejné," uvedl Voráček bez konkrétních čísel. Podle informací ČTK loni prodávali obchodníci v regionu živé kapry od 90 po 110 Kč za kilogram.

"Kontrolní odlovy potvrdily velmi dobrou kvalitu ryb. Přírůstky jsou vlivem chladného počasí a povodní v hlavním vegetačním období menší než loni, spíše pod průměrem. Z rozborů na veterině a v dalších laboratořích vyšel velmi dobrý zdravotní stav ryb," řekl Voráček.

Druhá největší rybářská firma v Česku bude mít pro zákazníky na vánoční trh připravené veškeré hmotnostní spektrum ryb v dostatečném množství. Z podzimních výlovů vyveze na západní trhy téměř polovinu produkce a zhruba čtvrtinu zpracuje ve svém provozu v Tajanově. Prioritou je pro ni předvánoční prodej v Česku. Podle Voráčka může firma uspokojit libovolnou poptávku už od současné doby. Groh vánočního prodeje ale začne 15. prosince. Klatovské ryby jsou k dostání v Makru a síti Ahold.

Z podzimních výlovů bude tvořit 80 procent kapr, zbytek tolstolobik, amur, lín, štika a sumec. Z vedlejších ryb jsou nejvíce žádané dravé ryby a poté amur a uzené výrobky z tolstolobika.

Ze svých dvou farem chce firma letos prodat jako loni 150 tun lososovitých ryb - pstruha a sivena. Zájem Čechů o ně roste, nově také o siveny, kteří dříve šli do Německa.

Jarní a letní odlovy ve zhruba 80 rybnících zajistily firmě 100 tun ryb. Jejich kvalita byla také velmi dobrá.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 2. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:13