Agris.cz - agrární portál

Plzeňská firma postaví v Leedsu pivovar na výrobu českých ležáků

3. 10. 2013 | ČTK

Plzeňská firma Joe's Garage Beer postaví ještě letos v britském Leedsu minipivovar v nádražní restauraci. Vůbec první české pivo vyráběné ve Velké Británii se tam začne čepovat před vánočními svátky. ČTK to řekl pivovarský expert spolumajitel firmy na stavbu a provoz minipivovarů Josef Krýsl. Podobná zařízení už postavil ve Švédsku, Rusku, Vietnamu a na Slovensku a nyní je v užším výběru jako dodavatel minipivovaru do německého Porýní.  

"Minipivovar v Leedsu (městě s téměř 770.000 obyvateli) bude vařit naše ležáky i jejich piva typu 'ale'. Kvůli tomu, aby to bylo obojetné, chtějí náš styl technologie," uvedl. Firma Joe's Garage Beer vyhrála výběrové řízení na generálního dodavatele.  

Ve Velké Británii jsou vždy hospody s velkým počtem druhů piv. "Proto předpokládaná roční kapacita vlastního piva z minipivovaru bude 'jen' kolem 500 hektolitrů. A čas ukáže, zda ho rozšíříme. Záleží na tom, jak bude místním naše pivo chutnat," uvedl. Půjde hlavně o ležák plzeňského typu. Raritou podle Krýsla bude, že na výčepním zařízení budou "hostovat" další české ležáky, které si bude restaurace dovážet. Půjde zejména o piva z malých a středních českých pivovarů.  

V Británii se podle Krýsla chodí do hospod daleko více než v Česku. "Chlapi jsou zvyklí dát si po příjezdu domů dva kousky. Stres a zátěž z práce krásně zneutralizují, poklábosí a přijdou domů k manželce v pohodě a ráno zase mohou nastartovat," uvedl Krýsl. 

Jeho firma se do Leedsu dostala díky svým pivům, které vaří. "Poslali jsme je na pivní festival do Londýna, který byl první týden v srpnu. Firma ho ochutnala a řekla, že ho chce mít v hospodě. A já k tomu vždy dodávám, že jim postavím pivovar a naučím je pivo vařit," uvedl. 

"Půjde o můj první průnik na anglický trh," uvedl Krýsl. Jeho firma už postavila minipivovar ve Švédsku, kde vybuduje v dubnu 2014 další ve Stockholmu v restauraci, která odebírá česká piva včetně minipivovarů. "Dále jsem už v užším výběrovém řízení na pivovar v Porýní. Postavit v Německu, v mekce, která vyváží do světa vůbec nejvíce pivovarů, pivovar, by pro nás byl obrovský úspěch," dodal. 

Podnikatel už vybudoval malý restaurační pivovar v ruské Kaluze, na bulharském pobřeží a spolupodílel se na stavbě dvou pivovarů v Saigonu. V ČR a na Slovensku už jich postavil asi 20.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:09